Orkidé - lättskötta sorter

Det finns oändligt många sorters orkidéer. Här har vi en lista över några lättskötta varianter som ofta förekommer i våra butiker. Hittar du en ny favorit?

Orkidé x Aliceara

Det här är inget naturligt orkidésläkte utan korsningar mellan tre olika sorters orkidé skapade av orkidéodlare. De här släktena ingår: Brassia x Miltonia x Oncidium. Resultatet är en mängd hybrider i olika färger som kan blomma när som helst under året, ofta med flera stänglar från varje bulb. Denna orkidé tillhör ett konstgjort släkte som inte finns i naturen men alla orkidésläkten som den är sammansatt av växer som epifyter i regnskogen. Epifyter som de är vill de växa i en luftig orkidékompost. Kända namn av denna orkidé är Peggy Ruth Carpenter och Tahoma Glacier.

Orkidé x Aliceara

Orkidé x Oncidopsis

En korsning av två släkten. I orkidén x Oncidopsis har odlarna använt: Miltoniopsis och Oncidium. Detta är en lättskött orkidé som kan blomma när som helst under året, ofta med flera stänglar från en och samma bulb. Som andra epifytiska orkidéer vill de växa i en väldränerad orkidékompost. Ställ dem ljust men skydda mot stark sol. En av de mest kända av denna orkidé är ’Nelly Isler’ Den blommar med varmt tegelröda blommor och säljs ofta runt jul. Blomfärgen gör den till en fin julorkidé.

x Oncidopsis Nelly Isler grex

Dendrobium-hybrider

En bra orkidé att börja med är höstdendrobium, Dendrobium bigibbum-hybrider och hybrider av liten höstdendrobium, Dendrobium compactum-hybrider. Dessa orkidéer finns i flera färger, framför allt i olika nyanser av purpur och i vitt. Bägge har blommor som påminner om Phalaenopsis men tittar man på bladverket ser man att det är ett annat släkte. Hos Phalaenopsis sitter stora tungformade blad nere i krukan medan Dendrobium har ett mer upprätt växtsätt med bladen strödda efter stammen. Ursprungligen kommer denna orkidé från regnskogen i sydöstra Asien där den växer som epifyter på träden. Som andra epifyter vill de planteras om i en luftig orkidékompost. Denna orkidé vill ha mycket ljus, mer än många andra, men tål inte stark sol.

Dendrobiumorkidéer, till vänster populära småblommiga sorten 'Berry Oda'.

Juvelorkidé, Ludisia discolor

Juvelorkidé är faktiskt ännu mer lättskött än en brudorkidé. Till skillnad från de flesta andra orkidéer vi har i kruka planteras juvelorkidén i vanlig blomjord. Den kommer ursprungligen från ett område från södra Kina över till Malackahalvön. Där växer den på marken i skuggan av alla höga träd. Det gör att den är anpassad till att klara sig med det ljus som silas ner på marken. En juvelorkidé blommar med vita blommor som sitter i glesa blomspiror. De enskilda blommorna är ganska små men det gör inget. De dekorativa bladen med len sammetsyta har bladnerver i kontrasterande färg som gör att bladverket har ett prydnadsvärde året om. Denna orkidé behöver inte stå lika ljust som andra orkidéer. Ett ljust norrfönster eller annat skuggigt fönster blir bra. Står den soligt kan bladen brännas. Plantera om i vanlig krukväxtjord. Den är lätt att föröka genom att man delar äldre orkidéplantor.

Köp och läs mer om juvelorkidén

Miltonia-hybrider

Orkidéer ur släktet Miltonia kan vara kinkiga. När man korsat den med andra släkten som Brassia och Oncidium är de desto lättare. Korsningarna har fått namnen X Bratonia (Miltonia x Brassia) och x Miltonidium (Miltonia x Oncidium). Resultaten är blomrika orkidéer med olika färger och mönster på kalkbladen. Alla ursprungssläkten växer som epifyter i regnskogen. Det ger en fingervisning om att det här är en orkidé som vill stå ljust men inte för soligt och planteras i luftig orkidékompost. Se sorter som 'Herr Alexandre' och 'Princess Diana'.

Miltonia sp.

Oncidium-hybrider

Man känner igen Oncidium orkidéer genom att blommorna är ganska små, och ofta mer eller mindre mönstrade. Blommorna brukar sitta samlade i stora luftiga blomställningar. Här finns några av de mest väldoftande sorterna. Denna orkidé blommar åtminstone en gång per år, ibland flera gånger. Släktet Oncidium hör hemma i ett tropiskt klimat, framför allt i Sydamerika. Om man väljer de arter som i det vilda växer i låglänta områden med en jämn temperatur under dygnet trivs de bra på fönsterbrädan. För att vara på säkra sidan kan man välja någon av alla hybrider som finns. De vill stå ljust men inte för soligt. I naturen växer de som epifyter. Det gör att denna orkidé vill planteras om i en luftig orkidékompost.

Venussko, Paphiopedilum

Utseendet för tankarna till vår vilda guckusko. Den har samma karaktäristiska läpp omgiven av kalkblad. Venussko kan blomma när som helst under året. Blomstängeln växer upp ur en ny bladrosett som växer vid sidan om den gamla. Vissa har enfärgade blad, hos andra är bladen fläckiga. En tumregel är att de orkidéer som har med fläckiga blad brukar vara lättare att sköta. Tänk bara på att venusskon gärna vill stå skuggigare än andra orkidéer. De trivs utmärkt i ljust norrfönster. De mer lättskötta kommer ursprungligen från de tropiska delarna av sydöstra Asien. Venusskon är ingen direkt epifyt utan växer mer på stenar eller i sluttningar där marken är väldränerad men mer fuktighetshållande än uppe i träden. Det gör att denna orkidé gärna vill ha en kompost som håller en något jämnare fuktighet än hos många andra orkidéer.

Venussko, Paphiopedilum sp.

Brudorkidé, Phalaenopsis

Här har vi den riktiga nybörjarorkidén som inte bara hör till den mest lättskötta utan också är den orkidé som de flesta börjar med. Utseendet varierar från gigantiska blommor till pyttesmå. Det finns även flera arter i odling. Vill helst stå i ett ljust fönster skyddat från allt för mycket sol. Ljust norrfönster går också bra. En brudorkidé planteras om i luftig orkidékompost. Den klassiska vita brudorkidén är en av våra mest populära orkidéer.

Brudorkidé, Phalaenopsis

Bläckfiskorkidé, Prosthechea cochleata

En orkidé med ett speciellt utseende. Blomman, som ser ut som en bläckfisk, sitter upp och ner. Under läppen hänger kalkbladen ”dinglande” under som ljusgröna bläckfiskarmar. Står den ljust men inte för soligt kan den blomma en stor del av året. Nya blommor avlöser de gamla i en strid ström, framför allt under vinterhalvåret. Den kommer ursprungligen från den amerikanska kontinenten, från Florida i norr och ner till norra Sydamerika. Där växer den som epifyt på träden. Plantera om denna orkidé i en luftig orkidékompost.

Bläckfiskorkide, Prosthechea cochleata

Palettorkidé x Miltonidium

För att få fram palettorkidéer har man korsat två släkten: Miltonia och Oncidium. Ur den korsningen har man fått fram en kraftig orkidé med blommor med olika färger och mönster på kalkbladen. Föräldrasläktena växer som epifyter i tropisk regnskog. Precis som sina föräldrar vill palettorkidé stå ljust men inte soligt och i en luftig orkidékompost.

Namnsättningen följer SKUD, Svensk Kulturväxtdatabas

Palettorkidé x Miltonidium