Orkidé - lättskötta sorter

Det finns oändligt många sorters orkidéer. Här har vi en lista över några lättskötta varianter som ofta förekommer i våra butiker. Hittar du en ny favorit?

Orkidé x Beallara

Det här är inget naturligt orkidésläkte utan korsningar mellan fyra olika sorters orkidé skapade av orkidéodlare. De här släktena igår: Brassia x Cochlioda x Miltonia x Odontoglossum. Resultatet är en mängd hybrider i olika färger som kan blomma när som helst under året, ofta med flera stänglar från varje bulb. Denna orkidé tillhör ett konstgjort släkte som inte finns i naturen men alla orkidésläkten som den är sammansatt av växer som epifyter i regnskogen. Epifyter som de är vill de växa i en luftig orkidékompost. På etiketten från odlaren kan Beallara ibland förkortas till ”Bllra.”. Kända namn av denna orkidé är Peggy Ruth Carpenter och Tahoma Glacier.

Orkidé x Beallara

Orkidé x Burrageara

Ännu en korsning av fyra släkten. I orkidén Burrageara har odlarna använt: Cochlioda x Miltonia x Odontoglossum x Oncidium. Utseendet varierar eftersom det är så många släkten inblandade. Detta är en lättskött orkidé som kan blomma när som helst under året, ofta med flera stänglar från en och samma bulb. Alla föräldrarna kommer ursprungligen från den tropiska regnskogen där de växer som epifyter på träden. Som andra epifytiska orkidéer vill de växa i en väldränerad orkidékompost. Ställ dem ljust men skydda mot stark sol. På etiketten från odlaren kan det ibland stå förkortningen ”Burr.”. En av de mest kända av denna orkidé är ’Nelly Isler’ Den blommar med varmt tegelröda blommor och säljs ofta runt jul. Blomfärgen gör den till en fin julorkidé. Ett annat namn på samma orkidé är ’Stefan Isler’.

x Burrageara Nelly Isler grex

Köp orkidéer online

Orkidéer

Välj bland populära brudorkidéer och mer ovanliga sorter.

Dendrobium-hybrider

En bra orkidé att börja med är höstdendrobium, Dendrobium bigibbum-hybrider och hybrider av liten höstdendrobium, Dendrobium compactum-hybrider. Dessa orkidéer finns i flera färger, framför allt i olika nyanser av purpur och i vitt. Bägge har blommor som påminner om Phalaenopsis men tittar man på bladverket ser man att det är ett annat släkte. Hos Phalaenopsis sitter stora tungformade blad nere i krukan medan Dendrobium har ett mer upprätt växtsätt med bladen strödda efter stammen. Ursprungligen kommer denna orkidé från regnskogen i sydöstra Asien där den växer som epifyter på träden. Som andra epifyter vill de planteras om i en luftig orkidékompost. Denna orkidé vill ha mycket ljus, mer än många andra, men tål inte stark sol.

Dendrobium spp.

Juvelorkidé, Ludisia discolor

Denna orkidé är faktiskt ännu mer lättskött än en brudorkidé. Till skillnad från de flesta andra orkidéer vi har i kruka planteras juvelorkidén i vanlig blomjord. Den kommer ursprungligen från ett område från södra Kina över till Malackahalvön. Där växer den på marken i skuggan av alla höga träd. Det gör att den är anpassad till att klara sig med det ljus som silas ner på marken. En juvelorkidé blommar med vita blommor som sitter i glesa blomspiror. De enskilda blommorna är ganska små men det gör inget. De mörkt purpurfärgade bladen har en mjuk sammetslen yta och är prydda med längsgående gulgröna linjer. Bladverket gör den dekorativ också när den inte blommar. Denna orkidé behöver inte stå lika ljust som andra orkidéer. Ett ljust norrfönster eller annat skuggigt fönster blir bra. Står den soligt kan bladen brännas. Plantera om i vanlig krukväxtjord. Den är lätt att föröka genom att man delar äldre orkidéplantor.

Miltonia-hybrider som x Miltassia och x Miltonidium

Orkidéer ur släktet Miltonia kan vara kinkiga. När man korsat den med andra släkten som Brassia och Oncidium är de desto lättare. Korsningarna har fått namnen x Miltassia (Miltonia x Brassia) och x Miltonidium (Miltonia x Oncidium). Resultaten är blomrika orkidéer med olika färger och mönster på kalkbladen. Alla ursprungssläkten växer som epifyter i regnskogen. Det ger en fingervisning om att det här är en orkidé som vill stå ljust men inte för soligt och planteras i luftig orkidékompost. Kända namn inom denna orkidéfamilj är Miltonidium Bartley Schwartz och Miltassia Royal Robe.

Miltonia sp.

Odontoglossum-hybrider som x Odontonia och x Odontocidium

Rena arter av Odontoglossum kan vara svårodlade på fönsterbrädan men i korsningar med andra orkidéer har man fått fram både lättskötta och vackra sorter med olika färg och form på blomman. Denna orkidé blommar i regel under vår eller höst. Vanliga färger är purpur eller gult, oftast med småmönstrade kalkblad. En orkidé som har korsats med Miltonia heter då x Odontonia, med Oncidium blir namnet x Odontocidium. Alla ursprungssläkten växer som epifyter i träden. Det gör att korsningarna vill planteras om i en luftig orkidékompost. De vill helst stå i ett ljust fönster, men inte i stark sol. Kända namn på dessa orkidéer är Odontocidium Purple Rain och Odontonia Violetta van Holm.

Odontonia Phoenix March

Oncidium-hybrider

Man känner igen Oncidium orkidéer genom att blommorna är ganska små, och ofta mer eller mindre mönstrade. Blommorna brukar sitta samlade i stora luftiga blomställningar. Här finns några av de mest väldoftande sorterna. Denna orkidé blommar åtminstone en gång per år, ibland flera gånger. Släktet Oncidium hör hemma i ett tropiskt klimat, framför allt i Sydamerika. Om man väljer de arter som i det vilda växer i låglänta områden med en jämn temperatur under dygnet trivs de bra på fönsterbrädan. För att vara på säkra sidan kan man välja någon av alla hybrider som finns. De vill stå ljust men inte för soligt. I naturen växer de som epifyter. Det gör att denna orkidé vill planteras om i en luftig orkidékompost.

Venussko, Paphiopedilum

Utseendet för tankarna till vår vilda guckusko. Den har samma karaktäristiska läpp omgiven av kalkblad. Denna orkidé kan blomma när som helst under året. Blomstängeln växer upp ur en ny bladrosett som växer vid sidan om den gamla. Vissa har enfärgade blad, hos andra är bladen fläckiga. En tumregel är att de orkidéer som har med fläckiga blad brukar vara lättare att sköta. Tänk bara på att venusskon gärna vill stå skuggigare än andra orkidéer. De trivs utmärkt i ljust norrfönster. De mer lättskötta kommer ursprungligen från de tropiska delarna av sydöstra Asien. Venusskon är ingen direkt epifyt utan växer mer på stenar eller i sluttningar där marken är väldränerad men mer fuktighetshållande än uppe i träden. Det gör att denna orkidé gärna vill ha en kompost som håller en något jämnare fuktighet än hos många andra orkidéer.

Venussko, Paphiopedilum sp.

Brudorkidé, Phalaenopsis

Här har vi den riktiga nybörjarorkidén som inte bara hör till den mest lättskötta utan också är den orkidé som de flesta börjar med. Utseendet varierar från gigantiska blommor till pyttesmå. Det finns även flera arter i odling. Hit hör numera släktet Doritis, som ser ut som en småblommig Phalaenopsis, och Doritaenopsis som är korsningar som gjorts mellan dem. De är alla epifytiska orkidéer som kommer från regnskogsklimat i sydöstra Asien. Vill helst stå i ett ljust fönster skyddat från allt för mycket sol. Ljust norrfönster går också bra. En brudorkidé planteras om i luftig orkidékompost.

Bläckfiskorkidé, Prosthechea cochleata

En orkidé med ett speciellt utseende. Blomman, som ser ut som en bläckfisk, sitter upp och ner. Under läppen hänger kalkbladen ”dinglande” under som ljusgröna bläckfiskarmar. Står den ljust men inte för soligt kan den blomma en stor del av året. Nya blommor avlöser de gamla i en strid ström, framför allt under vinterhalvåret. Den kommer ursprungligen från den amerikanska kontinenten, från Florida i norr och ner till norra Sydamerika. Där växer den som epifyt på träden. Plantera om denna orkidé i en luftig orkidékompost.

Bläckfiskorkide, Prosthechea cochleata

Palettorkidé, x Vuylstekeara

För att få fram palettorkidéer har man korsat tre släkten: Cochlioda x Miltonia x Odontoglossum. Ur den korsningen har man fått fram en kraftig orkidé med blommor med olika färger och mönster på kalkbladen. Föräldrasläktena växer som epifyter i tropisk regnskog. Precis som sina föräldrar vill Vuylstekara stå ljust men inte soligt och i en luftig orkidékompost. En känd sort av denna orkidé är Cambria Plush. Namnet brukar förkortas ”Vuyl.” på odlarens etikett. Här finns ofta orkidéer som rätt och slätt säljs under namnet ”Cambria” som inte alltid stämmer.

Ofta säljs hybrider av denna orkidé under namnet ”Cambria”. Det kan vara en Vuylstekeara men kan lika gärna vara en orkidé från något av de andra konstgjorda släktena, de som har ett x framför släktnamnet.

Namnsättningen följer SKUD, Svensk Kulturväxtdatabas

Palettorkidé, x Vuylstekeara

Läs vidare om orkidéer

Experten tipsarVackert inne med underbara orkidéer

Hur maximerar man blomningen och får sina underbara orkidéer att trivas? Den frågan och många fler har vi ställt till stilsäkra växtexperten Linda Schilén.

Upptäck orkidéernas värld

Förr ansåg vi att orkidéer var ömtåliga växter som krävde regnskogsklimat inomhus för att trivas. Men nu vet vi att få krukväxter är så lättskötta och de trivs alldeles utmärkt i våra bostäder som håller rumstemperatur året om.

GuideLyckas med dina orkidéer

Orkidéer kan tåla att glömmas bort i ett par veckor, och ändå klara sig. Men, bäst mår de med våra tips.