Experten tipsar

Vackert inne med underbara orkidéer

Hur maximerar man blomningen och får sina underbara orkidéer att trivas? Den frågan och många fler har vi ställt till stilsäkra växtexperten Linda Schilén.

För att lyckas med de flesta vanliga sorters orkidéer bör du placera dem på en ljus plats på vintern och skydda mot direkt sol på sommaren, för att förhindra svedda blad. En inomhustemperatur på 16˚ till 26˚C är att föredra.

- När du vattnar så vattna ordentligt, säger Linda. Doppa orkidéns plastkruka i vatten och låt det sedan rinna av ordentligt, vatten får aldrig bli stående på fatet eller i krukan.

Ett knep för att veta om det är dags för vattning är att titta på rotsystemet i plastkrukan. Är det grånat/vitt behövs vatten, är rötterna klart gröna har de tillräckligt med vatten. Orkidéer kan man med fördel näringsvattna året om. Följ dosering på förpackningen.

- När en blomstängel tappat sina blommor och torkat helt kan den klippas av nere vid bladen, säger Linda.

Förutom en underbar blomsterprakt besitter orkidén också luftrenande egenskaper.

- Orkidéerna förbättrar alltså kvalitén på luften hemma hos oss. Enkelt förklarat så samlar de upp luftens koldioxid och omsätter det till nytt syre med sina stora gröna blad, säger Linda.

Många sorters orkidéer lämpar sig även väl för allergiker, då flera sorter är fria från doft.

Men främst av allt är ändå orkidéerna oerhört vackra. Med sina praktfulla och stilrena blommor blir de snabbt blickfånget i vart rum. Att blommorna står sig så länge och att plantorna dessutom är villiga att blomma om och om igen gör dem till en självklar favorit.

- Orkidéns blommor är oerhört dramatiska, som små juveler, säger Linda. Jag brukar knipsa några stänglar och sätta i vas. Orkidéer är överraskande långlivade som snittblommor.

Låt dem ta plats och breda ut sig. De står med fördel mot en enfärgad vägg och gärna som solitärer, då syns de bäst och tar för sig mest.

- Hör du till dem som bara vågat köpa en brudorkidé? Varför inte prova en annan sort? Ombyte förnöjer, säger Linda och ler.

3 tips för nya användningsområden

  • Klipp av blomstänglarna på din orkidé och sätt i en vas med vatten – vips har du vackraste snittblomman!
  • Ta loss blompinnar och klipps från orkidéns stänglar och ställ sedan plantan i en ampel. Helt plötsligt har din orkidé gått från strikt till yvig och nästan lite busig.
  • Finaste dekorationen i t.ex. badrummet får du om du klipper av några blommor från din orkidé och lägger direkt i en låg skål med vatten. Effektfullt, hållbart och oerhört vackert.