Inspiration

Stylingtips: Inred med orkidéer hemma

Phalaenopsis, eller brudorkidé, ligger oss varmt om hjärtat. Med sina vackra blommor och många färgnyanser är det svårt att välja bara en. Här har vi stylat den lättskötta orkidén med andra växter och dekorationer, skapa något eget du också!

Färgstänk och ton i ton

Brudorkidé finns i flera färger och mönstrade varianter. Våga välj något annat än den klassiskt helvita!
I den här planteringen matchar vi den röd-rosa tonen i orkidén och planterar den tillsammans med en mörkröd peperomia. En härligt skir adiantum blir en fin grön kontrast och ger en vacker kombination av bladfromer.

Maffig plantering i en större kruka. Brudorkidé, peperomia Ispigg och adiantum.

Placera orkidéen med krukan kvar i planteringen så du enkelt kan lyfta ur den och vattna den för sig efter behov. Orkidén trivs inte med att bli planterad i vanlig blomjord.

Peperomia och adiantum.

Fler är mer

Ett välkänt knep är att gruppera flera krukväxter ihop, det gäller även orkidéer såklart. Det skapar en fin enhet och ger en betydligt maffigare effekt än att placera ut dem var för sig. Här har vi samlat ihop orkidéer i kontrasterande färger i rosa och ljusgult, och förstärkt effekten med krukor i samma toner. Dölj gärna platskrukan med bark.

Matcha med färger i din inredning och få en stilren känsla.

Byt ut stödpinnarna

Tycker du också att blompinnarna i den klassiska brudorkidén kan kännas lite tråkiga ibland? Då har vi ett tips till dig. Plantera en kruka med orkidé och ormbunkar som förhöjer blommorna. Ta sedan bort pinnarna och stick ner några grenar ormhassel i stället som stöd. Med en gång blir det en mycket mer intressant plantering som ger lite skogskänsla.

Samplantera din orkide med andra växter och byt ut de vanliga blompinnarna mot andra typer av stöd för att skapa en ny känsla.

Orkidé i glasvas

Använd en cylindervas i glas och få en stilren vacker plantering. Du kan med fördel placera hela plastkrukan i vasen och dölja denna med dekorationssten. Ställ gärna flera tillsammans. Blommorna får fint stöd av de höga vaserna.

Orkidéer i glasvas blir en snygg inredningsdetalj där blommorna hamnar i fokus.

Samplantera med tåliga växter

Orkidéer och suckulenter är en snygg kombination. Suckulenter, som exempelvis echeveria, är dessutom mycket tåliga och har små krav när det gäller vatten och näring. Här kan du låta orkidéen vara kvar i sin lilla kruka och plantera de andra växterna runt omkring. Suckulenter behöver inte särskilt mycket jord för att vara nöjda, använd gärna en näringsfattig såjord om du behöver fylla på vid planteringen.

Olika typer av suckulenter finns ofta som miniväxter som kan passa bra till den här typen av planteringar.

Enkla skötseltips för din orkidé

  • Placera din orkidé i ett ljust läge men inte direkt stark sol. Beroende på årstiden kan du behöva flytta din orkidé till olika fönster, exempelvis undvika soliga söderfönster på sommaren.
  • Vattna orkidén efter behov, känn med fingret och titta på rötterna. Är de ljusgrå är det dags att vattna. När du vattnar är det enklast att doppa hela krukan i en skål eller hink, låta den står och dra en liten stund, och sedan se till att överflödigt vatten rinner av.
  • När orkidén blommat över kan du välja att klippa av stängeln helt eller delvis om den börjar vissna ner. Är stängeln fortfarande helt grön kan du låta den vara kvar. Börjar den bli gul-brun kan du klippa av den två noder nedanför. Vill du ta bort hela klipper du så nära bladen som möjligt.