Doftranka - en långlivad lian

På Madagaskar är man tvungen att titta högt upp mot himlen, 4–6 meter, för att få en skymt av doftrankans vackra, vita blommor. Här hemma kan den stå på fönsterbrädan.

Elegant evergreen

Den blommande doftrankan är så uppskattad att dess rankor ibland används i brudbuketter och brudkronor. Stephanotis floribunda når sin höjdpunkt när de vaxartade blommorna sprider sin underbara doft i rummet. På de äldre exemplaren inträffar det både vår och höst. Även när doftrankan saknar blommor är den en vacker växt med sina städsegröna, glansiga, tjocka och läderartade blad. Fast det händer ofta att man ser doftrankor som blommar på vintern också. Det beror på att trädgårdsmästarna kan kontrollera knoppbildningen genom att styra ljuset och värmen.

Placering och skötsel

För att man ska få så stor glädje av sin doftranka som möjligt bör den stå ljust, men inte i direkt sommarsol. På sommaren trivs den bra i rumstemperatur, men under vintervilan vill den stå så ljust som möjligt, fast svalt, bara 14–16° C. Under sommarhalvåret vill den ha rikligt med vatten vid varje vattning, men den ska torka lätt mellan vattningarna. Gödning i halv dos på sommaren. Sparsam vattning på vintern och ingen gödning alls. Den vill gärna ha en dusch med regnvatten då och då.

Låt saxen gå lös

Doftrankan bildar knoppar på de nya skotten, så man kan lugnt beskära den direkt efter vårblomningen om den blir för stor. Man kan knipa av de nya skotten om man vill att den ska vara kompakt. Om den behöver planteras om bör man göra det på våren.

Lycka till med din doftranka!

Text: Floradania