Hortensia – skötselråd

Hortensia är en tidlös klassiker. Följ våra skötselråd för hortensia i kruka och du kan njuta av blomningen länge.

Ta hand om din hortensia

Det viktigaste är att ge hortensian tillräckligt med vatten, utan att dränka den. En planta som vissnat ned är nästan omöjlig att få fin igen. Ett sätt att ge den en vattenreserv är att välja en rymlig ytterkruka som har lite extra plats i botten och sedan lägga en tvättsvamp eller disktrasa med uppsugningsförmåga i botten på krukan. Varje gång du vattnar i krukan häller du en skvätt på svampen/trasan, då håller den sig fuktig och hortensian kan suga i sig av den. Men återigen, tänk på att det aldrig får stå vatten i krukan!

När blomningen långt om länge är över, klipper du bort blomklasarna och två blad därunder. Då kan du hänga dem upp och ner att torka till eterneller, och sedan använda dem till vackra vinterarrangemang.

Att övervintra hortensia i kruka är svårt, om man inte har tillgång till ett ljust och frostfritt vinterrum som till exempel ett inglasat uterum. Då är det bättre att plantera ut växten. I södra delarna av vårt land klarar den sig fint, men i kallare delar bör den vintertäckas. Till nästa år blommar din hortensia igen – och då ännu rikligare. Vanlig hortensia beskär du alltså direkt efter blomningen för att inte gå miste om det nya floret. Nu mer finns det också sorter som blommar på årsskotten, dem ska du inte beskära.

3 snabba experttips för att lyckas med din hortensia när du kommer hem

  1. Har din planta stora utvecklade blommor kan du ställa den var som helst i rummet. Men är den lite mer grön och knoppig mår den bra av att stå i ett ljust fönster för att ha kraft att utveckla blommorna och få mer färg.
  2. Skapa en liten rutin att ge din hortensia lite vatten varje dag och vattna den underifrån. Känns på krukan, är den lätt behövs det mer vatten, är den tung kan det kanske vänta lite.
  3. Vänta upp till 3 veckor med att börja ge din planta näring, och näringsvattna på samma sätt som vanligt - underifrån, ungefär en gång i veckan.

Hortensians historia

Den franske botanisten Philibert de Commerson begav sig i mitten av 1700-talet på en jorden-runt-expedition. Han var då nyförlovad med Hortensia Baret, som inte kunde tänka sig att vara ifrån sin fästman så länge. Hon klädde sig till pojke, fick jobb på båten, som seglade iväg. Hon upptäcktes snart men fick stanna kvar på resan. I Fjärran Östern fann fästmannen en vacker växt som han gav namn efter fästmön Hortensia. Det är faktiskt inte så många växter har namn efter kvinnor, hortensia är alltså ett undantag.