Våreld - vardagshjälten som lyser upp

Vårelden är en växt, som byter namn med årstid och som finns i färger, som passar till årets tider och högtider. Från ljusa pasteller till knalliga höstfärger - våreld, höstglöd och julbloss.

På bordet och golvet, i rabatten och balkonglådan

I butiken finner du våreldar i pyttesmå krukor och i stora. De miniatyrer som blommar så sött, är inga miniatyrsorter utan svagväxande ”vanliga”, som man får att blomma som mycket små.

I de stora krukorna finns i regel mer än en normalstor planta.

De små är användbara! Ljuvligt söta på festbordet som kuvertblomma – som gästerna sedan får ta med sig hem – och i små nätta samplanteringar med andra suckulenter.

De normalstora drar blickarna till sig – ställda under en lampa blir de rummets smycke, på rad i solfönstret piggar de upp.

Ett livlöst hörn, en hylla med döda ting, byrån i hallen – på många ställen kan en våreld skapa liv, bjuda välkommen. På en plats inne i rummet kan blommornas färg bli något blekare och växtens hållbarhet något kortare – men det kan det vara värt, de går ju att byta ut och finns året runt.

Avstår du från balkonglåda för att du är mycket borta? Fyll den med våreld! De klarar sig utan vatten mycket längre än du tror.

Vattnar du sällan på gravplatsen? Plantera våreldar där – de klarar sig ofattbart länge.

Kalanchoe som snittblomma.

Suckulent och tålig solälskare

Våreld är en suckulent växt med tjocka blad, som lagrar vatten för kommande behov. I naturen växer den, där regn- och torrperioder avlöser varandra. Rotsystemet är grunt och utbrett för att växten snabbt ska kunna ta åt sig av regnvattnet, särskilt det första, det mest näringsrika. De av torka slaka bladen och grenarna fylls nu snabbt av vatten och växtsaft och står spänstiga igen.

Våreld växer där solen skiner och värmen är hög. Så vill den ha det även hos oss. Den klarar starkt solsken och trivs med att få rejäla givor av vatten, när jorden har torkat till. Blöt jord får växten att snabbt ruttna och dö.

Utomhus i starkt solsken kan bladen bli rödskimrande – inte brända, bara vackra.

Numera finns våreld, eller Kalanchoe som är dess latinska namn, även som snittblomma. Otroligt hållbar och kan stå i flera veckor om man ser till att byta vatten. Våga prova!

Hur den dubbelblommande vårelden kom till

I en stor skånsk odling packas och säljs dagligen mängder av våreld. De plantor, som inte håller måttet lägger man ner på borden och samlar ihop vid veckans slut. En vecka hann man inte med detta, plantorna låg kvar på borden till lördagen.

Trädgårdsmästarens fru såg då, att en planta skilde sig från de vanliga – knopparna var större, tjockare, rundare. Hon tog plantan med sig, ställde den i fönstret och lät den slå ut. Den hade dubbla blommor! Sensation!

Denna enda planta förökades, sticklingar skickades till en förädlare, som tog hand om dem. Genen som gjorde blomman dubbel var så stark att den ”överlevde” och alla de dubbla sorterna har alltså den ratade lilla plantan som anmoder. Vilken tur, att man inte hann städa på borden!

Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen CALANDIVA-SERIEN

Att luras och lockas i blom

Anledningen till att våreld finns året om är den, att man tidigt upptäckte, att blomningen gick att styra med hjälp av ljus och temperatur.

Växten bildar blomknoppar under den mörka årstiden – när dagen är kort och natten minst 14 timmar. Man kallar sådana växter för kortdagsväxter. Kanske kunde man på artificiell väg göra dagen kort under sommarhalvåret? Man täckte helt enkelt odlingsborden med svart väv eller plast under minst 14 timmar under minst 6 veckor. Och lyckades! Det låter enkelt men är lite mer komplicerat än så, eftersom ljus och temperatur alltid hänger ihop.

Så nu kan odlarna styra odlingen helt, utnyttja plats och tid till fullo, sänka kostnaderna och sälja billigare. Därför är denna prisvärda, tåliga lilla blomma en riktig vardagshjälte. 

Fler lättskötta krukväxter

Suckulenter - tåliga tuffingar

Suckulenterna är fina som enskilda krukväxter, i grupp eller i samplanteringar. Finns i allt från minivarianter till plantor i riktigt stora krukor.

10 lättskötta grönväxter

Handen på hjärtat, det är skönt med krukväxter som inte behöver så mycket omvårdnad. Här har vi listat tio tåliga favoriter, vissa av dem kan även stå lite mörkare.

Begonia

I nästan alla hem har det någon gång under det senaste halvseklet stått en begonia. Denna tåliga vardagsblomma blommar länge och är lättskött.