Suckulenter - tåliga tuffingar

Suckulenter är fina som enskilda krukväxter, i grupp eller i samplanteringar. Finns i allt från minivarianter till plantor i riktigt stora krukor.

Suckulenter är växter som anpassat sig för tuffare förhållanden i naturen, de kan klara sig utan vatten i långa perioder eftersom bladen har förmågan att lagra vatten. Inomhus hos oss betyder det att suckulenterna har små krav både när det gäller vatten och näring.

Suckulenter är en växt som är väldigt tålig, och mår egentligen bara dåligt om vattningen blir för riklig, då finns det risk för att plantan ruttnar. Det är viktigt att jorden hos suckulenterna är mager och porös så att den lätt släpper igenom vattnet, ofta kan såjord vara ett bra alternativ. Med suckulenter är det enkelt att göra vackra och tåliga samplanteringar. Ute i butikerna finns ett stort sortiment av suckulenter, köp några stycken gärna med varierad bladform och höjd, och plantera ihop i ett större kärl.

Vid samplanteringen av suckulenter kan man använda färdigblandad så- och kaktusjord. Vill man inte samplantera så är det fint att ändå gruppera dem ihop, vilket kanske spar tid vid skötsel och ger mer variationsmöjligheter.

Text: Blomsterfrämjandet