Guide

Pelargon - skötselråd

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

När du kommer hem med din nya pelargon

Plantera helst om din pelargon i en något större kruka. Ska krukan stå utomhus är det viktigt att du tänker på att välja en kruka med hål i botten så att den dränerar bort överflödigt vatten, det förhindrar att din pelargon står för blött. Använd sedan pelargonjord för att plantera om pelargonen i, då kommer du att få en betydligt större och finare planta.

Skötsel av pelargoner

Sommartid kan du ha pelargonerna ute på ljus, lätt skuggad plats. I direkt solljus hela dagen bleks eller bränns de lätt. Håll jorden lätt fuktig eller vattna när den torkat lätt – den får aldrig bli stående med vatten i botten och vara för blöt. Häll svag dos av Blomsterlandets Pelargonnäring i vattnet från vår till höst, då får du en längre med ihållande blomning över sommaren.

Pelargoner tål inte frost, men kan övervintras om du ställer växterna så ljust som möjligt och svalt. Vattna sparsamt hela vintern, utan näring. Beskär växterna till våren och plantera om dem i Blomsterlandets Pelargonjord, den bästa tänkbara för de här växterna.

Här kan du läsa mer om hur du övervintrar dina pelargoner och tar fram dem på våren.

Lyckas med dina pelargoner - här finns tillbehören

Läs mer om pelargoner

Älskade Mårbackapelargon

I över ett sekel har den spridit glädje och fägnad i svenska hem. Men det är en växt med personlighet som kräver lite skötsel och kärlek för att komma till sin rätt.

ReportagePelargoner – lär dig mer om hantverket

Plötsligt dyker de upp igen. I våra butiker eller nyss framplockade från vintervilan därhemma. Det finns mängder av pelargonsorter och en del av dessa köper Blomsterlandet varje år hos Arvidssons i Fjärås.

Vilken pelargon ska jag använda till vad?

Det finns många olika arter och sorter av pelargoner. Ta fram det bästa ur varje sort och ge dem de bästa förutsättningarna.

Köp fler pelargoner online - säsongsblommor hittar du här