Azalea – skötsel

Azalea är blomman som är söt och snygg på samma gång. Den fantastiska kontrasten med skira blommor och mörkt gröna, nästan grova blad gör azalea unik.

Växtplats för din azalea

Tack vare att en azalea har lagrat sommarljus i sig, kan du placera den även en bit in i rummet. Knoppiga plantor bör stå i ljust fönster för att orka slå ut.

Undvik direkt elementvärme, hett solljus och färsk frukt i närheten, för det gillar inte din azalea.

Så här vattnar du din azalea

Lite vatten varje dag är det enklaste, ungefär 1 dl. Vattna azalean regelbundet, häll lite vatten i botten på ytterkrukan. Låt azalean torka upp lätt mellan vattningarna. Gärna rumstempererat vatten och ingen näring när azalean blommar.

Sköt om din fönsterazalea

Om din azalea är frisk och fin efter blomningen, ställer du den ljust och lite svalt. Gärna i ett fönster utan värme under. Snart växer nya skott ut, då börjar du ge din azalea näring. Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring passar bra. Toppa skotten, när de blir hanterbara.

Till våren kan du plantera ut din azalea till exempel intill en rododendronbuske. Glöm inte att vattna, om regnet uteblir och gödsla med rododendronnäring.

Innan nätterna blir kalla, gräver du upp azalean och planterar den i kruka och låter den successivt vänja sig vid inomhustemperaturen.

Azalean finns i flera varianter, håll utkik eefter den uppstammade.

Värt att veta om fönsterazalea

En azalea är numera lättskött. Jordblandningen håller fuktigheten och plastkrukan hjälper till så att den inte torkar ut. I moderna odlingar använder man överskottsvattnet igen och för den processen krävs plastkruka – lerkruka fungerar inte. Den utvecklingen har gjort azalea till en mer lättskött växt.

Azalea är en gammal kulturväxt från Fjärran Östern, odlad och förädlad i Europa sedan 1800-talet. Sorten ’Melanie Rubra’ från den tiden odlas än!

Vårblommande och höstblommande azalea

Vi delar in azalea i höst- och vårblommande sorter. Många av höstsorterna är så kallade Vogel-sorter, förädlade sedan 1960-talet av Hellmut Vogel. De har alltså inget med fåglar att göra! Höstsorterna av azalea är lätta att få i blom igen, vårsorterna kräver en kylperiod i 1-10° för att sätta knopp som på till exempel en inglasad balkong eller i ett uterum. Höstsorterna är ofta dubbla, bland vårsorterna finns en del med enkla, små blommor och med lite ojämnt, charmigt växtsätt.

Azalea finns från pyttesmå till jättestora och odlade på stam, vid stallage av olika slag, som spiral och pyramid, för alla smaker och tillfällen.

Vårazalean i glada färger.