Azalea Aiko - kameliablommande vårazalea

Blommorna har ett unikt utseende: de är dubbla och ser ut som små kameliablommor. AIKO azaleor finns i färgerna rosa, vitt och rött.

Azalea Aiko

AIKO är resultatet av ett femton års långt förädlingsarbete. Arbetet initierades av en odlarförening i Belgien och målet var att ta fram en ny, annorlunda och hållbar azalea. Förädlingsarbetet startade i Belgien 1995 och femton år senare visades resultatet för första gången på den stora Blomsterutställningen Floralien i Gent 2010, en utställning som hålls vart femte år. Där vann AIKO priset som bästa Nyhet 2010.

Namnet AIKO har vårazalean fått efter det japanska kronprinsparet Naruhito och Masako Owadas första barn, en prinsessa vars smeknamn är Aiko. Aiko skrivs som det japanska tecknet för "kärlek" och "barn" och betyder "en person som älskar andra".

Alla AIKO azaleor säljs i speciella och lätt igenkännbara silvergrå krukor. Krukan är en kvalitetsgaranti på att plantan är en äkta AIKO.

Lite kuriosa är att konsumenter i Sverige har varit delaktiga i urvalet av de sorter av AIKO som nu lanseras. Azaleaodlaren Arvidssons i Fjärås har hjälpt till att driva fram dubbelblommande sorter i Sverige. Sorterna hade drivits i blom för att testa deras hållbarhet och därefter har de bästa sorterna valts ut.

AIKO azalea är en sen vårazalea. För att garantera hög blomningskvalitet och lång hållbarhet finns de därför till försäljning tidigast i februari. Därmed kan du vara säker på att AIKO azalean, med rätt skötsel, kommer att slå ut och blomma i flera veckor.

Tips för att lyckas med din azalea

Placering

Ställ i fönster eller på ljust bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering. Undvik starkt solsken.

Vattning

Vattna regelbundet. Enklast; häll ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag eller lite mer med 2-3 dagars mellanrum. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning. Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring

Ingen näring under blomningstiden.

Att AIKO azaleor bjuder på lång blomning och dessutom är enkla att sköta gör dem perfekta för dagens hem. De är lättplacerade och en perfekt gåva att ge till den du tycker om, för ett speciellt tillfälle eller bara för att glädja dig själv.