10 tips för torra somrar och vattenbrist i trädgården

Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.
- Passa på att samla regnvatten i kärl eller tunna och använd till bevattning – kan användas till alla växter i trädgården.
- Gråvatten, dusch- och diskvatten, från fritidsboenden är tillåtet att samla och använda till bevattning – används till blommor och buskar.
- Kallt vatten hämmar växternas rotaktivitet och därmed vattenupptaget – vattna om möjligt med lufttempererat vatten.
- Vattna med vattenkanna, dropp- eller svettslang – då kommer vattnet där det behövs.
- Doppa alltid krukodlade plantor som ska nyplanteras i en hink med vatten tills det slutar bubbla – då är jordklumpen vattenmättad redan före plantering.
- Vattna när det är svalare och gärna vindstilla – sena kvällar eller tidiga morgnar för då avdunstar minst vatten. Fördelen med tidiga morgnar är att svampsjukdomar har svårare att få fäste eftersom blad och andra växtdelar hinner torka upp under dagen.
- Bryt kapillärstigningen från jordytan till luften och minska vattenavdunstningen – täck jordytan med gräsklipp, halm eller barkmull alternativt luckra jordytan efter regn och vattning. Då stannar vattnet som finns i marken kvar och blir tillgängligt för växterna under längre tid.
- Odling i pallkrage – används torvbaserad påsjord så blanda i lerjord eller kompost för att öka jordens vattenhållande förmåga.
- Prioritera – nyplanterade växter behöver vattnas hela första växtsäsongen men den etablerade gräsmattan har ett kraftigt rotsystem och klarar att bli uttorkad och ändå komma igen.
- Bevattningsförbud – sätt dig in i vad som gäller för just din kommun.
Och blir det värmebölja så hjälper det inte ens att vattna enligt rekommendationerna för att få en bra tillväxt – växterna klarar helt enkelt inte av att ta upp tillräckligt med vatten. Tillväxten kommer stanna av men kommer igång igen när det blir en period med svalare väder.