10 tips för torra somrar och vattenbrist i trädgården

Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.
  1. Passa på att samla regnvatten i kärl eller tunna och använd till bevattning. Regnvatten kan användas till alla växter i trädgården.
  2. Gråvatten, dusch- och diskvatten, från fritidsboenden är tillåtet att samla och använda till bevattning. Används till blommor och buskar.
  3. Kallt vatten hämmar växternas rotaktivitet och därmed vattenupptaget, vattna om möjligt med lufttempererat vatten.
  4. Vattna med vattenkanna, dropp- eller svettslang – då kommer vattnet där det behövs.
  5. Doppa alltid krukodlade plantor som ska nyplanteras i en hink med vatten tills det slutar bubbla. Då blir jordklumpen vattenmättad redan före plantering.
  6. Vattna när det är svalare och gärna vindstilla, som sena kvällar eller tidiga morgnar, för då avdunstar minst vatten. Fördelen med tidiga morgnar är att svampsjukdomar har svårare att få fäste eftersom blad och andra växtdelar hinner torka upp under dagen.
  7. Bryt kapillärstigningen från jordytan till luften och minska vattenavdunstningen. Se till att täcka jordytan med gräsklipp, halm eller barkmull alternativt luckra jordytan efter regn och vattning. Då stannar vattnet som finns i marken kvar och blir tillgängligt för växterna under längre tid.
  8. För odling i pallkrage: Om du använder torvbaserad påsjord så blanda i lerjord eller kompost för att öka jordens vattenhållande förmåga.
  9. Prioritera dina växter. Nyplanterade växter behöver vattnas hela första växtsäsongen men den etablerade gräsmattan har ett kraftigt rotsystem och klarar att bli uttorkad och ändå komma igen.
  10. Om bevattningsförbudet kommer sätt dig in i vad som gäller för just din kommun.

 

Tålamod i sommarvärmen

Blir det värmebölja så hjälper det inte ens att vattna enligt rekommendationerna för att få en bra tillväxt – växterna klarar helt enkelt inte av att ta upp tillräckligt med vatten. Tillväxten kommer stanna av men kommer igång igen när det blir en period med svalare väder.

Gula blad på buskar och träd känns oroande och det är mycket riktigt ett tecken på stress, men det är också en försvarsmekanism för växterna. De gör det för att minska avdunstningen och anpassa sig, och i de flesta fall har det minimal eller ingen långsiktig påverkan på växterna. Det är ett sätt för att leva vidare.

När det råder brist på vatten, kommer växternas rötter att sträcka sig djupare och söka efter fukt. Detta gör dem mer motståndskraftiga inför kommande torra perioder.

Ibland kan perenna växter vissna tidigt om det är mycket torrt, men oroa dig inte, de har vanligtvis förmågan att återhämta sig.

När du väljer växter, tänk framåt och överväg att prioritera andra egenskaper än bara utseendet. Du kommer alltid att få bäst resultat genom att välja växter som passar de specifika förhållandena i din trädgård. Hur är jorden och förhållandena hemma hos dig? Ta gärna hjälp av våra trädgårdsmästare för att välja rätt växter på rätt plats.

Här kan du hitta en lista på växter som är solälskande och torktåliga.