Guide

Ta hand om torr och gul gräsmatta

Solsken och torka på sommaren kan innebära bevattningsförbud på många håll. Om regnet också samtidigt lyser med sin frånvaro ser gräsmattan allt annat än grön ut. Men det går att få den att återhämta sig.

Kratta den torra gräsmattan

De gula gräsmattorna kan se lika olika ut beroende på vad man har för gräsfröblandning. I en del fall kan det vara så att man har kala fläckar där gräset eller mossan dött ut. I andra fall finns gräset kvar men det är helt gult.

Första steget är att kratta upp allt gammalt, dött gräs för att ge rötterna mer luft. Då ser man omfattningen av hur stor del av gräsmattan som har klarat sig sämre eller bättre. Vi rekommenderar stödsådd med Weibulls Extra Green, så fort det blir fuktigare i marken. Oftast är det i slutet av sommaren.

Kör gräsfrö till din gräsmatta

Produktbild på Gräsfrö Extra green

Gräsfrö Extra green

Ger en tät och exklusiv gräsmatta som tål det mesta och kräver färre klippningar.

Hur ska man gödlsa gräsmattan?

När stödsådden nått en höjd på ca 5-7 cm, är det bra att ge gräsmattan näring. Gödsla med höstgödsel för gräsmatta eller trädgårdsgödsel med låg kvävehalt. Gräsmattan får då de bästa förutsättningarna inför våren. Även till en tät och fin gräsmatta rekommenderar vi att höstgödsla. Viktigt att komma ihåg är att man aldrig ska gödsla under torra perioder. När marken är torr är risken stor att gödslet inte tränger ner i marken utan istället bränner gräset.

Första hjälpen för alla gräsmattor är att stödså

En väletablerad etablerad gräsmatta tål mer än vad man tror. Även om gräset ser gult ut återhämtar den sig oftast och blir grön igen. Ge den första hjälpen i form av stödsådd och därefter gödsling. Stödså hela gräsmattan varje år för att få en tät gräsmatta som står emot ogräs och mossa.

Text: Weibulls

Gör så här när du stödsår:

1. Klipp gräset och räfsa noga bort allt löst gräsklipp.

2. Lägg ut små högar av toppdress över hela gräsmattan, 1-2 liter per m2 är lagom.

3. Fördela dressen jämt över ytan. Använd baksidan av en kratta för att se till att den sjunker ner mellan grässtråna.

4. Sprid gräsfröna jämt över ytan.

5. Vattna.

Mängden gräsfrö du behöver är beroende på din befintliga gräsmattas kvalitet. Ju glesare gräsmatta, desto mer gräsfrön.

Fler tips för gräsmattan

Anlägga gräsmatta på hösten

Hösten är en bra tid att anlägga gräsmatta, framför allt i södra och mellersta Sverige. Det är ofta svalare och fuktigare så du behöver inte vattna lika ofta.

5 enkla knep för att få nytt liv i en gammal gräsmatta

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska bära sig åt med sin gräsmatta. Här kommer fem snabba tips för en finare och grönare matta.

Gödslingsprogram för din gräsmatta

Om du gödslar din gamla gräsmatta blir den tätare och grönare och konkurrerar bättre med mossa och ogräs. Här har vi tagit fram ett gödselprogram som passar en gräsmatta från år två och framåt.