Blomsterlandet
Experten tipsar

Odla vid torka eller vattenbrist

Torka och begränsad vattentillgång behöver inte hindra dig varken från att ha växter eller att odla. Det gäller bara att tänka till lite.

Rätt växtval och en dos tålamod

Det är viktigt att välja rätt växter, det vill säga växter som i det här fallet kan hantera perioder av torka. En växt som har sitt ursprung i Amazonas kommer inte att gilla ett torrt läge. Däremot kan man tänka sig att en bondsyren, som faktiskt inte är svensk utan har sitt ursprung i områden med inlandsklimat, kan funka i vårt klimat, även i ett torrare läge.

Våga testa! Jag tycker om att dra upp plantor från frö och då blir det ofta många plantor som man ”har råd” att testa sig fram med. Min erfarenhet är att växterna många gånger är smarta nog att anpassa sig så långt det är möjligt efter de förhållanden som finns på platsen. Inom rimliga gränser, förstås. Men vi behöver ha lite tålamod med våra växter. Det kan se ut som om de har gett upp, men så behöver inte vara fallet. Ibland kan det vara så att växten håller på att anpassa sig till sitt nya läge och lägger all sin kraft på att utveckla de mest vitala delarna. Då kan det se ut som att den inte växer, medan den i själva verket samlar kraft för att kunna komma igen nästa säsong.

När det gäller att odla ätbart i torra lägen så är det inte alls omöjligt. Vanliga arter som tomater, morötter, rabarber och rödbetor funkar enligt min erfarenhet inte så bra. Men vitlök och gul lök fungerar fint, liksom majs och pumpa. Gurka fungerade förvånansvärt bra hos mig den torra sommaren 2018, men då hade jag den på friland. Överlag är frilandsodling eller öppen odling att föredra vid torka eftersom det ger rötterna utrymme att söka vatten längre ner i jorden.

Vattna smart

Det är smart att ta vara på det vatten som trots allt kommer. Ta vara på det regnvatten som samlas på taket och lagra det i en tunna. Ett sommarregn ger kanske inte så mycket i millimeter men desto mer i volym.

Om man har möjlighet till bevattning är dropp- eller svettslang ett bra val. I och med att du får vattnet där det behövs är det ett effektivt sätt att vattna på. Att vattna med spridare är lite som att elda för kråkorna, fast tvärtom eller hur man ska säga i det är fallet. Dock är det viktigt att inte bara använda droppslang i ett torrt läge hela tiden. Risken är att det blir en för hög koncentration av salter i jorden vilket kan leda till att växternas egna utjämningssystem rubbas och då kan de inte tillgodogöra sig det vatten som trots allt kommer.

Dessutom är det bättre att vattna till kvällen och inte mitt på dagen, när vattnet avdunstar.

Gör smartare val för din odling

Produktbild på Majs 'Sweet Nugget' F1
50%

Majs 'Sweet Nugget' F1

Produktbild på Pumpa 'Sweet Dumpling'
50%

Pumpa 'Sweet Dumpling'

Ord. pris 52,90

26,45

Produktbild på Druvgurka 'Profi'

Druvgurka 'Profi'

Välfungerande jord och naturens eget gödsel

Det är vid all odling bra att tänka på att jorden ska vara frisk och välfungerande. För att bygga upp en bra matjord kan man behöva jobba i flera år. Det handlar om att tillsätta organiskt material, gärna i form av naturgödsel och/eller kompost. Då skapas ett bra mikroliv så att maskar och andra mikroorganismer hjälper till att göra jorden lucker. En lucker jord innehåller små luftfickor som bidrar till att växterna kan utveckla bra rotsystem. Men överarbeta inte jorden genom att gräva i onödan, särskilt inte om du har en tung jord.

Torka i sig har ingen effekt på behovet av näring. Det krävs varken mer eller mindre. Det som är viktigt att tänka på är att välja näring som inte bränner rötterna, vilket konstgödsel kan göra om det används vid långvarig torka. Naturgödsel är mer långsamtverkande och tillför även de så viktiga mullämnena till jorden.

Rätt valda perenner – när man kommit så långt att man valt en sort som har hyfsade förutsättningar att trivas – ska inte behöva gödslas mycket alls. Förutsatt att man inte städar undan förmultnande växtdelar. Om dessa får vara kvar förmultnar de och gör att maskarna får något att leva av och ser till att belöna dig med lucker, näringsrik och fin jord. När man tänker efter så är det ju så naturens kretslopp fungerar. Ingen gödslar i naturen.

Däremot krävs det att du tillsätter gödsel om du odlar grönsaker. När du skördar plockar du också bort det som kunde blivit ett näringstillskott till jorden. Men varför inte lägga grönsaksblast och liknande på komposthögen och tillföra i ett senare skede i form av kompost?

Tips på växter för torra lägen

Prydnadsbuskar

  • Björkspirea - Det finns en anledning till att den är så vanligt. Tålig och lättodlad i nästan hela landet (upp till zon 7).
  • Ginst - Vintergröna skott och en otrolig blomning under tidig vår.
  • Havtorn - Salt- och torktåliga med silvriga blad.
  • Perovskia - Torktålig växt som fungerar såväl i Kalifornien som i södra delarna av Sverige.
  • Perukbuske - Rödbladig buske med purpurrosa, stora blommor i perukliknande plymer.
  • Trädgårdstok - Väldigt tålig och blommar hela sommaren. Finns numera i flera nyanser av gult, rosa och vitt.

Perenner

Hjälpmedel vid torka

Produktbild på Droppslang Nyby

Droppslang Nyby

Produktbild på Fuktslang Gardena

Fuktslang Gardena

Produktbild på Bevattningssäck HPJ

Bevattningssäck HPJ

Produktbild på Sprinklerslang Gardena

Sprinklerslang Gardena

Läs vidare om torktåliga växter

10 tips för torra somrar och vattenbrist i trädgården

Att vattnet kan bli en bristvara för oss har blivit allt tydligare och vi behöver tänka till hur vi använder de livsgivande dropparna.

Perenner för soligt läge

Vad vore sommaren utan en blommande perennrabatt? Det finns många fina perenner som trivs i sol. De flesta av dem är dessutom tilltalande för insekter.

Havtorn - en vitaminbomb

Havtorn är en tålig buske som inte kräver mycket skötsel och den klarar av både blåst och salt. På hösten får den nyttiga och goda orangea bär.