Guide

Sommarblommor för soligt läge – torktåliga växter

Det går att njuta av överdådig blomning på altan och balkong utan att lägga alltför mycket tid på vattning. Vi tipsar här om torktåliga växter som har ett prydnadsvärde sommartid och som klarar att jorden torkar upp mellan vattengivorna.

Ettåriga sommarblommor för soliga lägen

Ettåriga blommande växter, så kallade sommarblommor, har sin glansperiod under intensiva sommarmånader. Många kräver kontinuerlig skötsel med vattning nära på varje dag men här finns också tuffa växter som klarar mer torka.

Femtunga, Scaevola aemula, har ett omfångsrikt växtsätt och blir med sitt hängande växtsätt fin i amplar och i höga utekrukor.

Femtunga, Scaevola aemula.

Husarknappar, Sanvitalia procumbens, lyser upp med sina små, klart gula blommor. Passar bra i amplar eller som kantväxt i krukarrangemang.

Husarknappar, Sanvitalia procumbens

Jätteverbena, Verbena bonariensis, är ståtlig och blomvillig med ett glest, upprätt växtsätt. De små, blåviolett blommorna uppskattas av fjärilar och andra pollinatörer.

Jätteverbena, Verbena bonariensis.

Zonalpelargon, Pelargonium zonale, en klassisk pelargon som finns i en mängd olika sorter. Blommorna kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda och blomfärgerna går från vitt till olika nyanser av rött, lila, rosa och orange samt kombinationer av dessa.

Zonalpelargon, Pelargonium zonale.

Även en del växter med små, silvergrå blad klarar perioder med torka riktigt bra. Rabatteternell, Helichrysum, och silvernjurvinda, Dichondra argentea, är två exempel som fungerar utmärkt att kombinera med de mer färgglada sommarblommorna.

Perenner i kruka på sommaren – plantera i rabatten till hösten

Ett annat tips är att använda sig av tåliga, sommarblommande perenner för att pryda balkong och uteplats. Plantera perennerna i utekrukor där de får blomma och vara fina under sommaren. Givetvis går det att spara växterna genom att plantera ut dem i rabatter under hösten.

Timjansläktet, Thymus, är artrikt och blomningen infaller i de flesta fall under sommar-månaderna juni och juli. Kryddtimjan, till exempel, passar fint i balkonglådor eller som kantväxt i större utekrukor. De växer i låga, täta tuvor som översållas av små ljuslila blommor.

Timjan, Thymus.

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, klarar lätt torka och uppskattar väldränerat läge. Finns i flera färger och höjder. Fin att plantera i stora utekrukor tillsammans med prydnadsgräset tuvrör, Calamagrostis acutiflora, ’Overdam’ som har liknande skötselkrav.

Stäppsalvia, Salvia nemorosa.

Grekvädd, Knautia macedonica, är en perenn med lite höjd som med sitt sirliga växtsätt står för det aningens vilda i arrangemangen. Börjar blomma i juni och fortsätter hela sommaren, ja till och med in på höstkanten.

Grekvädd, Knautia macedonica.

Stenkyndel, Clinopodium nepeta, tillför den lite mer romantiska känslan med sitt skira luftiga, växtsätt. En väldoftande perenn med lång och riklig blomning.

Stenkyndel, Clinopodium nepeta

Suckulenter – de riktiga överlevarna i sommarvärmen

Självklart är också suckulenta växter ett bra val när man vill minimera vattningen. Suckulenter är växter med mer eller mindre tjocka blad som anpassat sig för tuffare förhållanden i naturen. Tack vare sin förmåga att lagra vatten i bladen kan de klara sig utan vatten i perioder. Taklök, Sempervivum, finns i en mängd olika sorter där de vackra, täta bladrosetterna har allt från gröna till purpurröda bladnyanser. De är väldigt näpna och gör sig fint i mindre arrangemang.

Taklök, Sempervivum

Även kärleksört, Hylotelephium, finns i flera sorter med bladfärger från grågrönt till purpurrött. Börjar blomma lite senare, i juli-augusti, med små, stjärnlika blommor samlade i blomflockar. Men bladen är dekorativa hela sommarsäsongen.

Kärleksört, silvernjurvinda och silverek.