Perenner för soligt läge

Vad vore sommaren utan en blommande perennrabatt? Det finns många fina perenner som trivs i sol. De flesta av dem är dessutom tilltalande för insekter.

Planera din soliga rabatt

En del av de solälskande perennerna är väldigt lätta att sköta då de varken behöver mycket vatten eller näring. Några behöver dock lite mera näring och vatten. Välj helt enkelt rätt växt för rätt plats. Det gemensamma för dem alla är att de vill ha väldränerad jord. Ta reda på vilken sorts jord du har, kanske är det en lättare sandblandad jord eller en tyngre lerjord.

Läs informationen för växten, där står det hur växten vill ha det och hur hög den blir. Höga växter brukar passa bäst längre bak i rabatten och låga längst fram. Det blir enklare om man får rätt växt på rätt plats från början. Här kommer några tips på fina och tåliga perenner som trivs i sol.

Färgmatcha rabatten

Det finns många blå perenner som ger medelhavskänsla. Ta till exempel lavendel, men även kantnepeta, stäppsalvia, och perovskia vill ha en solig plats. Plantera gärna flera av samma sort så det blir ett blått hav. Blå bolltistel passar också in i den här färgskalan.

Anisisop - Agastache finns i flera olika sorter. Här på bild – Agastache ’Blue Fortune’. Kan sprida sig när den trivs, som här i grus runt en brunn. Trivs i torrt och soligt läge.

Växer med grå och silvriga blad är ett bra val för en solig och torr plats. Dessa är tacksamma att kombinera med då de passar till alla färger. Här är lammöron ett bra val.

Bra kombinationer till dessa är sedan alla fina solhattar Echinacea. De finns i många olika färger. Rosa, gula och vita nyanser. En riktig fjärilsväxt.

Vacker kombination av Lavendel – Lavandula angustifolia. Lammöron – ’Stachys byzantina’ och Salvia nemorosa ’Caradonna'. Alla tre är soldyrkare.
Bolltistel och praktmarton – Eryngium x zabelii i fin kombination. Det silvriga och gråblå är en väldigt lyckad kombination.

Även höstflox finns i många olika färger och höjder. Dessa avlöser första sommarfloret och blommar in i september, men det finns även senare sorter. Fördelen med flox är att den dessutom doftar.

Höstflox blommar bäst i sol. Blir det en torr sommar behöver den lite extra vatten och näring. De senaste åren har det kommit många mjöldaggsresistenta sorter i handeln. Friska sorter är bla Alma Jansson, Ingeborg från Nybro och Morfar Albert som alla är så kallat Grönt kulturarv.

Höstflox – Phlox paniculata är en gammal mormorsväxt som doftar ljuvligt. Har man många flox i trädgården så fylls den av en söt och fin doft. Här i en lila nyans.
Kantnepeta – Nepeta x faassenii ’Walkers Low’. En mycket odlingsvärd perenn som blommar hela sommaren om man klipper tillbaka den efter första floret.

En trogen trädgårdsperenn är höstanemon som finns i både vitt, rosa och dubbla varianter. Varför den heter höstanemon kan man ju undrar när den blommar redan från juli? Men den är med ända in i oktober så kanske därav namnet. Trivs både i halvskugga och sol. Blir det en torr period vill den ha lite extra vatten.

Ljuvliga höstanemonen som i södra Sverige blommar redan från juli och in i oktober. Finns i olika rosa toner och även vita samt dubbla.
Härlig sensommarkombination av Perovskia – Perovskia spp. och solhatt Echinacea ’Sunrice'. I förgrunden syns Anisisop.
Härlig rabatt med Fackelblomster- Lythrum salicaria, Rudbeckia - Ecinacea och Blodtopp – Sanguisorba officinalis. Alla soldyrkare. Snyggt att välja många av samma sort som återkommer.