Modern rabatt med perenner – skiss och växtlista

En stilsäker rabatt med vackra gräs och matchande färger för en trädgård med en modern känsla. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en plantering som är lätt att anpassa.

Rabatten innehåller perenna växter som trivs bra i sol eller sol till halvskugga. I växtlistan finner vi flera prisbelönta favoriter som blivit Årets perenn. Diamantrör är ett högt vackert gräs som blev Årets perenn 2022. Röd solhatt ’Magnus’ fick utmärkelsen redan 1998 och Kransvironika ’Fascination’ år 2006.

Prydnadsgräsen i den här planteringen kan med fördel planteras på våren för att vara etablerade inför vintern och klara övervintringen bättre. När hösten och vintern kommer låter du gräset vara som det är och beskär det först när våren har kommit. Den lilla rufsiga temyntan och den ståtliga kransveronikan kommer locka pollinatörer och fjärilar till din trädgård.

Du kan såklart anpassa antalet plantor du använder till ytan du har tillgänglig, så att det blir proportionerligt till din trädgård.

Skiss och växtval för rabatten

Växterna har samma nummer på översiktsbilden som i listan nedanför.

Skiss av Levins Trädgård & Design AB.
Vy av rabatten. Rasslande gräs och blommor i olika former.

Så här anlägger du planteringen - steg för steg:

1. Mät upp planteringsytan

Det hjälper dig att räkna ut hur många plantor du får plats med.

2. Jordförbättra om så krävs

Hur och med vad beror på kvalitet och struktur på din befintliga jord.

3. Kratta till jorden så att ytan blir jämn

Om du har en helt nyanlagd rabatt, tänk på att jorden sätter sig vilket innebär att marknivån sjunker. Det kan medföra att planteringen hamnar för lågt i förhållande till omgivande marknivå. Låt därför planteringsytans marknivå vara några centimeter högre än omgivande marknivå vid planteringstillfället.

4. Vattna växterna innan plantering om de är torra

Låt dem stå i hinkar och dra åt sig vatten medan du gör förarbetet med jorden.

5. Ställ ut alla dina växter på planteringsytan så som plantorna ska stå enligt planteringsöversikten

Låt plantorna vara kvar i krukorna så länge. Mät in avståndet mellan samtliga plantor för att säkerställa att du får rätt cc-avstånd (från centrum till centrum på krukorna) mellan plantorna. Det gör att din plantering blir tät och fyllig, du slipper hål i din rabatt. Enklast är att börja med kantväxterna och därefter fortsätta med övriga plantor. Justera plantornas placering till dess att du känner dig nöjd.

Ta gärna ett kliv tillbaka och titta över din plantering när du ställt ut samtliga växter, det ger dig en bra överblick. Tänk på att det i de allra flesta fall är bättre att plantera lite tajtare än vad växtens cc-avstånd är, i stället för att dra isär växterna för mycket.

6. Dags för plantering

Tryck till med krukan i jorden, det ger en markering som visar exakt var du ska gräva. Det hjälper dig att bibehålla avståndet mellan plantorna som du mätt in tidigare. Gräv ett hål och sätt ner plantan i jorden. Återfyll, tänk på att se till att plantans rotsystem får kontakt med omgivande jord genom att trycka till jorden runt plantan. Fortsätt till dess att alla plantor är planterade.

Tips! Under planteringens gång, ta gärna ett steg tillbaka och se över din plantering för att se att du planterar växterna där de faktiskt är tänkta att stå. Det ger dig möjlighet att justera om du upptäcker att placeringen blivit fel medan du planterat.

7. Kultivera jorden runt och mellan plantorna

Använd en kultivator då jorden lätt blir tilltryckt under planteringen när du går omkring i rabatten. Undvik plantornas rotsystem.

8. Vattna planteringen om det behövs

Nyetablerade rabatter kan behöva lite extra övervakning när det gäller vattning, särskilt om det är en torr säsong.

Ulrika Levin
Trädgårdsdesignern tipsar
  • Planteringsförslaget går utmärkt att anpassa för en rundare och mer organisk plantering. Principen är densamma med kantväxt i framkant, en mellansektion och höga växter i bakkant.
  • Mindre färg? Byt ut rosenstaven (nr 4) och temyntan (nr 6) till vita sorter, Liatris spicata ’Alba’ och Monarda ’Schneewittchen’.
  • För mer blomning, byt ut några av hakonegräsen (nr 3) mot Lavandula angustifolia ’Munstead’, cc-avståndet är detsamma som för hakonegräset.