Prydnadsgräs - många olika sorter

Ett vackert gräs i rabatt eller kruka ger trädgården både färg, form och ett behagligt rassel när det vajar i vinden. Variationen är stor, här listar vi några favoriter.

Augusti är prydnadsgräsens högtid. De står då i sin prakt och gör trädgården till en härlig plats att vara i. De sorter som blommar brukar göra det just i augusti med olika slag av plymer och vippor.

Det finns mängder av olika prydnadsgräs att välja mellan. En del är ettåriga, andra är perenna. Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården.

Stora gräs passar allra bäst som solitärer, mitt i gräsmattan eller kanske intill en stor sten. Lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten medan de lägsta fungerar fint som kantväxter. Gräs gör sig fantastiskt bra i krukor och urnor av alla de slag och fungerar både vid entrén, på terrassen eller varför inte på balkongen.

Gräsens största fördel är att de är vackra året om, från det att de första bladspetsarna tittar fram ända tills de dekorativa axen slår ut. Prydnadsgräsen ger trädgården både lugn och liv och få saker skänker trädgården sådan skönhet som när gräsen vajar i vinden. Hela vintern fortsätter de skänka glädje med rimfrost som glittrar och bildar stjärnor i axen, samtidigt som de fungerar som en trygg tillflyktsort för alla fåglar.

Kopparstarr, Carex buchananii

Kopparstarren är ett tjusigt perennt gräs som har kopparbruna gracila upprättväxande strån. Gräset blir ca 50 cm högt och trivs bäst i fullt solsken och under torrare förhållanden. Undvik blöta rötter på vintern.

Perfekt för samplantering i stora krukor och urnor men även vacker i rabatter. Den kopparbruna nyansen kontrasterar fint till många olika färger och gör det enkelt att använda. Speciellt vacker är kopparstarren tillsammans med perenner och sommarblommor i vinröda och blå nyanser. Även mot gula och orange toner gör den sig bra.

Kopparstarren betraktas visserligen som ett flerårigt gräs, men det är det främst i de sydligare delarna av Sverige som det överlever vintrarna.

Froststarr, Carex comans ’Amazon Mist’

Froststarren är ett gräs med härlig silvergrön färg som blir ca 30 cm högt. Det är ett flerårigt gräs men bör täckas vintertid. Froststarren trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge och gör sig bra både i samplanteringar och som solitär.

Bronsstarr, Carex comans ’Bronsform’

Bronsstarren är perenn med vackert bronsfärgade strån som blir ca 30 cm hög. Precis som froststarren trivs den bäst i soligt till halvskuggigt läge och gör sig bra både i samplanteringar och som solitär. Hela vintern bjuder den på sin härliga färg.

Japansk starr, Carex morrowii ’Ice Dance’, ’Silver Sceptre’

Ett friskt gräs med breda ljusgröna blad med vit kant. Blir 30-40 cm högt. Japansk starr trivs i halvskugga, men tål också att placeras i skugga. Mycket användbart gräs som ger liv med sina tvåfärgade blad. Fin både i rabatten och i kruka och utmärkt som vintergrön marktäckare.

Blåsvingel, Festuca glauca ’Elijah Blue’ och ’Festina’

Blåsvingel är ett härligt flerårigt gräs med stickigt utseende. Färgen är blå till stålgrå och höjden ca 25 cm. Med vippor blir höjden knappt det dubbla.

Blåsvingel vill ha full i sol och torra magra jordar för att trivas. De ser ut som små tuvor och de är snygga om de får stå för sig själva eller tillsammans med andra i en kruka. Passar också fint i stenparti.

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis ’Strictus’

Miskantus är ett bra val om man vill ha ett pampigt gräs som ger liv åt trädgården året om. Glansmiskantus ’Strictus’ är ett härligt gräs som blir 1,5 m högt med långa överhängande blad som är tvärrandigt i gult och grönt. Gräset kallas också zebragräs eftersom det liknar zebrans teckning. När de eleganta blomvipporna slagit ut blir gräset ca 1,8 m högt.

Trivs i sol-halvskugga och passar både solitärt planterat eller tillsammans med andra prydnadsväxter. Det är fint tillsammans med gulblommiga växter som tar upp de gula tonerna i gräset.

Glansmiskantus

Jungfruhirs, Panicum virgatum ’Heavy Metal’

Ett dekorativt och luftigt gråblått gräs som får skira vippor på stänglar i augusti. Utan vippor blir det ca 1 meter högt och med vippor ytterligare 30 cm. Jungfruhirs trivs i sol till halvskugga i väldränerad, gärna något fuktig jord. Gräset bildar stora ruggar och passar fint både som solitär och att blanda med perenner och sommarblommor. Det är ett flerårigt gräs.

Tofsäxing, Koeleria glauca ’Coolio’

Ett alternativ för dig som inte har tid att vattna. Tofsäxing är ett tåligt och robust gräs med dekorativt, blågrått bladverk och luftiga, silvergröna vippor i axform. Höjd 20 - 40 cm. Trivs på solig plats i väldränerad och mager jord. Passar bra som kontrastväxt i rabatter och krukor. Är perfekt i stenpartier och kan också planteras i kruka ihop med andra torktåliga växter.

Pärlhirs, Pennisetum glacum ’Jester’, ’Purple Baron’, ’Purple Majesty’

Pärlhirs är dekorativa, ettåriga prydnadsgräs som kan riktigt höga. Sorten ’Purple Majesty’ blir ståtliga 120-150 cm högt och svajar vackert över rabattens andra växter. Blomkolven blir ca 30 cm lång. Växten är först grön men ändrar färg och blir mörkt rödviolett. Är vacker både i rabatten, stenpartiet eller som solitär i kruka.

Sorterna ’Jester’ och ’Purple Baron’ blir lägre, 50-70 cm. Pärlhirs vill ha ett soligt och varmt läge för att utvecklas. Jorden bör vara fuktighetshållande och i kruka bör den vattnas regelbundet.

Svansfjädergräs, Stipa tennuissima ’Pony Tails’

Ett användbart gräs med graciöst växtsätt och vackra plymer. Blir 30 cm högt och sedan ytterligare 10 cm med plymer. Svansfjädergräset har en frisk grön färg. Det mjukar upp och när borsten leker i vinden är det fantastiskt vackert. Trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i väldränerad jord. Räknas som perenn, men är svår att övervintra.

Fasanfjädergräs, Stipa arundinacea ’Sirocco’

Ett underbart gräs som bidrar med de för gräs ganska ovanliga tonerna rosa och koppar i kombination. Fasanfjädergräs trivs i fullt solsken och ju soligare och varmare desto mer framhävs de rosa tonerna. Gräset blir 50 cm högt och passar perfekt till samplantering i krukor och kärl.

Carex howardii ’Phoenix Green'

Ett härligt fluffigt gräs med underbar blomning. Färgen på gräset är grönt och vipporna ser ut som små moln ovanför. De är särskilt vackra när solen lyser på dem bakifrån.

Sorten trivs i full sol i lätt till måttligt bördiga men väldränerade jordar. Passar i såväl kruka som i rabatten. Blommorna är också användbara till snitt eller torkade blomsterarrangemang.

Sorten får hos oss betraktas som ettårig.

Text: Blomsterfrämjandet