Guide

Perenner - så här planterar du

Perenner är växter som kommer igen år efter år. Varianterna är många men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Det finns perenner som passar för alla tänkbara lägen från torra, soliga till fuktiga lägen i skugga. Perenner kan planteras i stenpartier, i rabatter som marktäckare, under buskar och träd, i krukor och tillsammans med andra trädgårdsväxter. Så här enkelt är det:

Steg 1

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs. Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen.

Steg 2

Sätt ner plantan i gropen. Den ska stå lika djupt som den stått i krukan.

Steg 3

Fyll på med jord, tryck till lätt så att växten står rakt.

Glöm inte att vattna ordentligt.

Jord

Jorden bör vara väldränerad, ofta mullrik och porös, men ändå vatten- och näringhållande.
Blanda i den jord som passar växten bäst, läs på skötselråd för respektive växt om det finns några särskilda behov. Vanlig planteringsjord fungerar för väldigt många perenner, blanda upp med den befintliga jorden när du planterar. En del växter trivs bättre i en jord med lägre ph-värde, väj då en blåbär- och rododendronjord.

Skötsel av dina perenner

På våren rensar du försiktigt bort allt nedvissnat och tar bort ogräs mellan plantorna. Sätt ner stöd till växter, som när de växer upp kräver sådant. Prydnadsgräsen klipper du ner på våren.

Om du vill flytta och dela på perenner - tänk på att flytta vårblommande perenner på hösten och höstblommande på våren. Då hinner de etablera sig inför nästa säsongs blommning.

Läs mer om hur du flyttar trädgårdsväxter här.

Köp dina perenner online

Läs mer om perenner för olika lägen

Rabatt i soligt läge – skiss och växtlista

Behöver du tips för en rabatt med mycket sol i din trädgård? Då kan du få hjälp från en expert. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en vacker plantering i blått, rosa och lila.

Modern rabatt med perenner – skiss och växtlista

En stilsäker rabatt med vackra gräs och matchande färger för en trädgård med en modern känsla. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en plantering som är lätt att anpassa.

Rabatt i skuggigt läge – skiss och växtlista

Söker du efter tips på växter till en rabatt i skugga i din trädgård? Då kan du få hjälp från en expert. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en plantering med vackra bladverk och en touch av rosa och vitt.

Perenners förmåga att övervintra – gruppindelning

För träd och buskar finns den klassiska zonindelningen över landet. Motsvarigheten för perenner bygger på växtplatsens förutsättningar. Vi reder ut hur det fungerar.

ReportageHjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

Årets perenn 2022: Diamantrör, Calamagrostis brachytricha

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett diamantrör, Calamagrostis brachytricha, till Årets perenn 2022.

Gör jobbet i trädgården lättare