Guide

Perenner - så här planterar du

Perenner är växter som kommer igen år efter år. Varianterna är många men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Det finns perenner som passar för alla tänkbara lägen från torra, soliga till fuktiga lägen i skugga. Perenner kan planteras i stenpartier, i rabatter som marktäckare, under buskar och träd, i krukor och tillsammans med andra trädgårdsväxter. Så här enkelt är det:

Steg 1

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs. Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen.

Steg 2

Sätt ner plantan i gropen. Den ska stå lika djupt som den stått i krukan.

Steg 3

Fyll på med jord, tryck till lätt så att växten står rakt.

Glöm inte att vattna ordentligt.

Jord

Jorden bör vara väldränerad, ofta mullrik och porös, men ändå vatten- och näringhållande.
Blanda i den jord som passar växten bäst, (läs på skötselråd för respektive växt.)

Skötsel

På våren rensar du försiktigt bort allt nedvissnat och tar bort ogräs mellan plantorna. Sätt ner stöd till växter, som när de växer upp kräver sådant. Prydnadsgräsen klipper du ner på våren. Flytta och dela på vårblommande perenner på hösten och höstblommande på våren.

Perenner - fleråriga växter

Perenner är växter som återkommer år efter år. De vissnar ner på hösten, vilar över vintern och väcks till liv igen på våren. Vill du ha en rabatt som frodas varje säsong utan allt för mycket påtande är perenner helt rätt.

ReportageHjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

Drömmer du om en trädgård med mormorsblommor?

Det ger en sådan härlig känsla av välmående att gå runt i en trädgård där blommorna blandar sig med varandra. Där insekterna flyger runt från blomma till blomma och det ljudet tillsammans med dofterna fyller oss med glädje.