Guide

Perenner - så här planterar du

Perenner är växter som kommer igen år efter år. Varianterna är många men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Det finns perenner som passar för alla tänkbara lägen från torra, soliga till fuktiga lägen i skugga. Perenner kan planteras i stenpartier, i rabatter som marktäckare, under buskar och träd, i krukor och tillsammans med andra trädgårdsväxter. Så här enkelt är det:

Steg 1

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs. Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen.

Steg 2

Sätt ner plantan i gropen. Den ska stå lika djupt som den stått i krukan.

Steg 3

Fyll på med jord, tryck till lätt så att växten står rakt.

Glöm inte att vattna ordentligt.

Jord

Jorden bör vara väldränerad, ofta mullrik och porös, men ändå vatten- och näringhållande.
Blanda i den jord som passar växten bäst, läs på skötselråd för respektive växt om det finns några särskilda behov. Vanlig planteringsjord fungerar för väldigt många perenner, blanda upp med den befintliga jorden när du planterar. En del växter trivs bättre i en jord med lägre ph-värde, väj då en blåbär- och rododendronjord.

Skötsel av dina perenner

På våren rensar du försiktigt bort allt nedvissnat och tar bort ogräs mellan plantorna. Sätt ner stöd till växter, som när de växer upp kräver sådant. Prydnadsgräsen klipper du ner på våren.

Om du vill flytta och dela på perenner - tänk på att flytta vårblommande perenner på hösten och höstblommande på våren. Då hinner de etablera sig inför nästa säsongs blommning.

Läs mer om hur du flyttar trädgårdsväxter här.

Köp dina perenner online

Perenner

Hitta perennerna som passar i din trädgård.

Läs mer om perenner för olika lägen

Perenners härdighet – gruppindelning

För träd och buskar finns den klassiska zonindelningen över landet. Motsvarigheten för perenner bygger på växtplatsens förutsättningar. Vi reder ut hur det fungerar.

ReportageHjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

Drömmer du om en trädgård med mormorsblommor?

Det ger en sådan härlig känsla av välmående att gå runt i en trädgård där blommorna blandar sig med varandra. Där insekterna flyger runt från blomma till blomma och det ljudet tillsammans med dofterna fyller oss med glädje.