Guide

Perenner - så här planterar du

Perenner är växter som kommer igen år efter år. Varianterna är många men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Det finns perenner som passar för alla tänkbara lägen från torra, soliga till fuktiga lägen i skugga. Perenner kan planteras i stenpartier, i rabatter som marktäckare, under buskar och träd, i krukor och tillsammans med andra trädgårdsväxter. Så här enkelt är det:

Steg 1

Bearbeta jorden väl innan du planterar, och se till att den är fri från ogräs. Vattna igenom jorden väl innan du planterar. Låt plantan dra vatten i en hink med vatten, medan du gräver planteringsgropen.

Steg 2

Sätt ner plantan i gropen. Den ska stå lika djupt som den stått i krukan.

Steg 3

Fyll på med jord, tryck till lätt så att växten står rakt.

Glöm inte att vattna ordentligt.

Jord

Jorden bör vara väldränerad, ofta mullrik och porös, men ändå vatten- och näringhållande.
Blanda i den jord som passar växten bäst, läs på skötselråd för respektive växt om det finns några särskilda behov. Vanlig planteringsjord fungerar för väldigt många perenner, blanda upp med den befintliga jorden när du planterar. En del växter trivs bättre i en jord med lägre ph-värde, väj då en blåbär- och rododendronjord.

Skötsel av dina perenner - för en lyckad etablering

  • Håll jorden fuktig det första året, stödvattna därefter under torra perioder.  
  • På våren rensar du försiktigt bort allt nedvissnat och tar bort ogräs mellan plantorna. Håll sedan rabatten fri från ogräs löpande under säsongen för att underlätta etableringen. Sätt ner stöd till växter, som när de växer upp kräver sådant. Prydnadsgräsen klipper du ner på våren.
  • Gödsla inte nyplanterade rabatter första året, följande år efter behov, med fördel kan gödsel bytas ut mot jordförbättring som myllas ner runt plantorna under våren.   
  • Om du vill flytta och dela på perenner - tänk på att flytta vårblommande perenner på hösten och höstblommande på våren. Då hinner de etablera sig inför nästa säsongs blommning.

Läs mer om hur du flyttar trädgårdsväxter här.

Läs mer om perenner för olika lägen