Reportage

Hjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

– Även om alla blommor är bra för pollinatörerna så finns det vissa som är mer populära än andra. När jag planerade min trädgård valde jag medvetet växter som är pollineringsväxter och jag märker vilket liv det har blivit i rabatterna, säger Robert Stenbom.

Hans pollineringsrabatt står i blom hela säsongen och förutom att den är vacker för ögat med sin blålila färgskala så är den samtidigt en delikatessdisk fylld av godsaker för såväl bin som fjärilar. Här samsas stora sjok av nepeta, lavendel, stäppsalvia, blå bolltistel, allium och anisisop.

– Jag måste passa på att tipsa om hybridmejram eller purpurmejram som kan se oansenlig ut när man ser den i affären, men som fyller ut rabatten och binder ihop övriga växter på ett fint sätt. Den har förresten blivit utnämnd till Årets perenn 2019. Den blommar med mörkt lila blommor sent på säsongen.

Den vackra stjärnflockan finns i flera varianter.

Till våra viktiga pollinatörer hör inte bara bina, utan även fjärilar för att nämna ett exempel. Och de kan ha lite olika favoriter.

– Hos mig är den blå bolltisteln översållad med bin, medan fjärilarna flockas kring allium och rosenstav.

Förutom själva valet av växtsorter är det viktigt att tänka på att ha något som blommar under hela säsongen. På högsommaren brukar det inte vara svårt, men det gäller att inte glömma bort den tidiga våren och senhösten.

Kärleksört är en favorit bland pollinatörer.

– Om man vill ha något för de tidigaste pollinatörerna är krokus ett säkert kort. Varför inte prova bägarkrokus eller snökrokus. I och med att de har tunnare blad ser det mindre tråkigt ut när de vissnar ner.

Pollinatörerna struntar förstås i detaljer som vissnade blad, men störs du av dem är en idé att sätta sina krokusar tillsammans med perenner som kan täcka över de vissnade delarna.

– För att täcka in höstsäsongen är kärleksört och höstsilverax riktigt bra val.

En annan sak att tänka på om man vill göra sin trädgård omtyckt av pollinatörer är att förse dem med vatten så att de kan dricka.

– Ett fat eller skål med vatten är bra, men glöm inte att lägga i stenar eller liknande så att våra pollinatörer kommer åt att landa på ett bra sätt.

Se till att ett vattenbad för fåglar och insekter

Lite lagom vilt kanske man också kan säga lockar till sig pollinatörer. Vildbin bosätter sig gärna i gammalt trämaterial, så har man en gammal stubbe kvar kan man med fördel testa att borra hål i för att hjälpa bina på traven. Gillar man inte den vilda stilen går det bra att sätta ner gamla trädelar som får bilda insektshotell.

– Bina vill hålla till på solsidan, så det är viktigt var man placerar sitt insektshotell.

Färdiga insektshotell i olika storlekar hittar du både online och i butik.

Öppna hotell för pollinatörer

Produktbild på Insektshotell

Insektshotell

Finns i flera varianter

Från 79,90

Produktbild på Insektshotell

Insektshotell

Finns i flera varianter

99:-

Produktbild på Insektshotell

Insektshotell

Finns i flera varianter

299:-

I takt med att vårt landskap har förändrats, så har vi sakta men säkert gjort det svårare för bina att överleva. Ljunghedar, slåtterängar och dikesrenar erbjöd tidigare gott om nektar och bra miljöer för dem att leva i, men de har blivit allt mer sällsynta.

För dig som har en större trädgård – eller har plats för några stora krukor – går det att så en blomsteräng, som man gjorde förr. Där blandas gräs och blommande örter som pollinatörerna gillar. För att lyckas med blomsterängen krävs inte mycket; mager jord, gärna lite torrt och mycket sol. Det finns färdiga fröblandningar att köpa.

– Sen ska man inte glömma att brännässlor fungerar som bostad för vissa fjärilar. Larverna kan leva av dem innan de förpuppas, ler Robert Stenbom.

Det som är ogräs för en kan vara mumma för en annan. Klart är i varje fall att du som inte rensar bort brännässlorna inte ska ha dåligt samvete. Tvärtom!

Stäppsalvia 'Caradonna' blommar länge och ger mycket färg till rabatterna.

Foto: Jörgen Hinder

Bra pollineringsväxter

Tidigblommande

Sommarblommande

Senblommande

Tips för mer frukt

Plantera gärna citronmeliss och kungsmynta (oregano) vid stammen på dina fruktträd. Och snåla inte på antalet. Örterna är riktiga bimagneter.

Köp dina perenner, buskar och träd online

Fler tips som gynnar våra pollinatörer

GuidePlantera blomsterlök i gräsmattan

Balkansippa, vårstjärna, vintergäck, rysk blåstjärna, vildtulpaner och krokus är exempel på vårlökar som passar bra att planteras i gräsmattan. Enkelt och roligt höstpyssel!

Rabatt i soligt läge – skiss och växtlista

Behöver du tips för en rabatt med mycket sol i din trädgård? Då kan du få hjälp från en expert. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en vacker plantering i blått, rosa och lila.

GuideLista: Växter som lockar bin, fjärilar och andra pollinatörer

Plantera blommor, perenner, buskar och träd som gynnar våra viktiga pollinatörer. Bin, humlor och fjärilar behöver blommande växter från vår till höst, och den här listan hjälper dig välja växter det surras kring.

Kärleksört - senblommande bifavorit

Kärleksörten blommar sent, blommar länge och står fin även över vintern. Den är tålig, lättskött och dessutom populär hos fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Odla dina egna snittblommor
ReportageOdla egna blommor till buketter

Vem älskar inte buketter med färska blommor hemma? Vissa älskar det så mycket att de odlar sina egna snittblommor. Jenny Klintenäs är en av dem. Här bjuder hon in oss till sin trädgård som även tjänstgör som blomsterskafferi.

Lavendel - doften vi älskar

Lavendel, Lavandula angustifolia, är en av de mest älskade trädgårdsväxterna. Alla bör unna sig lavendel, den trivs både i rabatten och sommarkrukan.

Rabatt i skuggigt läge – skiss och växtlista

Söker du efter tips på växter till en rabatt i skugga i din trädgård? Då kan du få hjälp från en expert. Ulrika Levin, trädgårdsdesigner, har satt ihop en plantering med vackra bladverk och en touch av rosa och vitt.