Lavendel - doften vi älskar

Lavendel, Lavandula angustifolia, är en av de mest älskade trädgårdsväxterna. Alla bör unna sig lavendel, den trivs både i rabatten och sommarkrukan.

Lavendel räknas som halvbuske, eftersom den blir förvedad, och är därför inte härdig i hela landet. Ju längre norrut man bor desto viktigare är det att välja ett soligt, varmt och framförallt väldränerat läge. Lavendel älskar torr jord, gärna sandblandad, sol och värme. Även om lavendel under gynnsamma former kan klara sig i zon 5 är det att rekommendera att i zon 3 och norrut plantera lavendeln i en upphöjd rabatt – eller i krukor som du vinterförvarar ljust och frostfritt.

Lavendel räknas också som medicinalväxt och har lugnande och kramplösande egenskaper. Lavendelblommor ger utsökt smak i olika sorters kakor, både i småkakor, skorpor och sockerkakor.

Främst är det doften vi tycker så mycket om, denna somriga doft som i fantasin tar oss med på resor till Provence och Toscana.

Plantering

Vill du plantera i kruka gör du på samma sätt som när du planterar sommarblommor.
Klicka här för plantering i kruka.

Skötsel

Om du vill ha täta fina lavendelhäckar klipper du ner dem på hösten efter blomningen eller när tillväxten kommit igång på våren. Våren är också en utmärkt tid för sticklingsförökning.

Välj rätt sort

Vill du ha så mycket doft som möjligt väljer du sorten ’Munstead’ med lila blommor som doftar starkt och härligt. Det är oftast denna sort man odlar professionellt för att samla in blommor till doftkuddar, tvål och olika livsmedel. ’Munstead’ är också den härdigaste sorten och lämpar sig därför bra för skandinaviskt klimat. Ska du plantera en lavendelhäck är detta en pålitlig sort. En annan känd sort är ’Hidcote Blue’, som är intensivt blå i blomman, och har något mindre kraftigt växtsätt, vilket många tycker är trevligt.

Lavendel 'Havana' och vit lavendel

Det finns även vita och rosa sorter av den vanliga lavendeln. Dessa är lite känsligare och lämpar sig inte för en lång häck, men att ha några plantor i rabatten eller i muren till exempel, är mycket vackert.

Skärmlavendel, Lavandula stoechas, som också kallas fjärilslavendel, är också mycket omtyckt. Den har små söta vippor i toppen på blomman och är oemotståndligt charmig. Fjärilslavendel är sämre härdig och odlas därför säkrast i kruka som tas in för övervintring, eller som ettåring.

För den som bor i södra Sverige finns ytterligare en läcker lavendelart att prova. Den kallas lavandin, Lavandula x intermedia, och blir omkring en halvmeter hög, med blommorna ytterligare 20-40 cm. Blommorna är långsmala och ljust blå och växtsättet frodigt. Den är något mindre härdig än lavendel, men klarar sig i de mildaste delarna av landet.

Det kan vara kul att veta att lavendeln fått sitt namn efter ordet lavare som betyder tvätta på latin. Den har i århundraden använts i tvål och tvättmedel. En lavendelkudde i linneskåpet håller mal och andra insekter borta.

Fjärilslavendel i sommarkrukan