Rosor och lavendel - en bra kombination

'En trädgård utan rosor är som är som en juvelring utan sten' står det i en lärobok om trädgård från förra sekelskiftet. Och nog är vi många som håller med.

Välj rosor efter dina önskemål i trädgården

Rosor är inte bara vackra och väldoftande utan omges av både romantik och mystik. Det finns mängder av olika typer av rosor, gammeldags rosor, vildrosor, förädlade buskrosor som blommar hela sommaren. Enkla blommor, fyllda blommor, små eller stora mer eller mindre doftande i färgnyanser från mörkaste blodrött, orange, gult, vitt och rosa.

Det finns också sorter som är mer populära hos våra pollinatörer, som bin och humlor. Titta efter vår bi-symbol för att välja rosor som gynnar våra viktiga insekter.

Rosor passar i de flesta miljöer bara de får en plats i solen och en jord som inte är allför mager och torr. Blommorna är som alltid vackra, men för att skapa ett fylligare och vackrare resultat kan man med fördel ge rosorna ett trevligt sällskap som kan väljas bland andra vedartade buskar eller bland perennerna. Rosor kan med fördel också planteras i grupp om tex tre för att få ett lite fylligare intryck.

Persikofärgad 'Flora Danica' tillsammans med lavendel.
Rosen 'Swany' tillsammans med lavendel.

Lavendel - älskad klassiker i rabatten

En klassisk kombination är att plantera en häck av lavendel framför rosorna. Lavendel är en halvbuske, de nedre delarna är vedartade men de yngre, övre skotten är mjuka och örtartade, som precis som rosor trivs bäst i solen. Den klipps vid samma tidpunkt som rosorna, när björkarna precis ska till att slå ut, vilket gör att en rabatt med rosor och lavendel är lätt att sköta.

Lavendelns blålila blommor passar till alla rosfärger. Blå blommor får de röda rosorna att brinna med djupare glöd. Är rosorna gula kommer rabatten stråla som en svensk högsommardag medan en rabatt med lavendel och rosa rosor ger ett skirt och romantiskt uttryck. Vita rosor mot blå lavendel ger en viss stramhet och ett sofistikerat lugn.

Välj gärna lite lägre rossorter som remonterar, det vill säga blommar i under hela sommaren. Det finns många sorter att välja bland och de går ofta under namnet rabattrosor.