Guide

Rosor - plantera så här

Vill du förgylla din trädgård med rosor? Här är vår enkla planteringsguide i både film och text.

Steg 1

Låt rosen stå i en hink med vatten medan du gräver planteringsgropen, så blir plantan ordentligt genomvattnad.

Steg 2

Gräv en grop som är ca 40 cm bred och och ca 40 cm djup. Luckra sidorna botten i gropen, då kan rötterna söka sig neråt och utåt.

Steg 3

Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar ca 10 cm under jordytan.

Steg 4

Fyll på med jord runt om så att plantan står stadigt. Välj gärna en rosjord och blanda ut den befintliga jorden. Vattna ordentligt.

Steg 5

Fyll på med mer jord om det behövs, tryck till jorden lätt med foten.

Lycka till med planteringen av dina rosor!

Köp rosor online

Läs vidare om rosor

GuidePlantera barrotade rosor

Att köpa barrotade rosor bli alltmer populärt. Plantorna finns i butik under tidig vår och höst, är ofta prisvärda och plantorna är lätta att transportera.

GuideBeskära rosor

Rosor som beskärs ger rikligare blomning tack vare att solljuset lättare når alla skott. Genom att glesa ur och klippa rosor blir det också luftigare och risken för sjukdomsangrepp minskar. Och låt inte beskärningen avskräcka, för det ska mycket till för att en ros inte ska överleva på grund av felaktig klippning.

GuideGödsla rosor – gör så här

Du kan njuta av rosor från mitten av juni till långt fram på höstkanten. Men för att de ska orka blomma hela sommaren behövs rikligt med näring, sol och vatten.

Experten tipsarAtt välja rätt ros

Vilka egenskaper vill du ha hos dina rosor och vilka olika blomningstider finns? Christin reder ut vad du behöver tänka på för att välja rosor efter dina önskemål.

Doftande rosor - hitta din favorit

En doftande trädgård är en underbar upplevelse och ger en extra dimension till den vackra grönskan. Här tipsar vi om åtta sorter som doftar lite mer.

10 favoritrosor från norr till söder

Vi älskar rosor och det verkar vi inte vara ensam om. Vi har sammanställt topplistor för våra mest sålda rosor, uppdelat på växtzon. Här är resultatet!

New Dawn – Blomsterlandets favoritros 2021

En härdig och skuggtålig klättrare med ljuvliga, ljusrosa blommor som doftar sött. Det är bara några av alla fantastiska egenskaper hos Blomsterlandets favoritros 2021.