Experten tipsar

Att välja rätt ros

Vilka egenskaper vill du ha hos dina rosor och vilka olika blomningstider finns? Christin reder ut vad du behöver tänka på för att välja rosor efter dina önskemål.

Rosor för pollinatörer

När det gäller att välja rosor för att sätta på friland skulle jag först rekommendera att du sätter flera plantor av samma sort. Sätt gärna i grupper om tre rosor så blir intrycket mycket frodigare än om du bara sätter en. En enda ros kan lätt ge ett lite ängsligt uttryck i rabatten.

Vi är beroende av pollinatörer så jag tycker att vi även ska satsa på rosor som gynnar dem. De förädlade fyllda rosorna har en fantastisk blomprakt men har tyvärr ofta förlorat sitt pollen.

Om du vill göra en insats för våra bin och humlor ska du välja rosor som är enkelblommande. Arter som vresros, pimpinellros och daggros hör hit.

Daggros. Enkelblommande ros som är bra för våra pollinatörer.

Friska sorter av rosor

Något som är väldigt viktigt för mig är att rosen är frisk och motståndskraftig mot sjukdomar. På Blomsterlandet tar vi in sorter som är vackra och utvalda särskilt för att de dessutom är sunda. En av dessa är 'MIRATO', en buskros med rosa blommor som blommar rikligt från juni in till hösten. Den är jag nyfiken på att testa i år. Vi har sedan flera år slutat att använda kemiska bekämpningsmedel i våra butiker, och friska ros-sorter gör att det går åt mindre bekämpningsmedel även hos odlaren och hemma hos dig. Det tycker jag är en viktig aspekt när man väljer sin sort.

Många efterfrågar rosor som blommar oavbrutet under hela växtsäsongen. Gärna också doftande. Man vill ha en allt-i-ett-ros. Jag ser snarare trädgården som en helhet och uppskattar olika egenskaper hos olika sorter. En honungsros till exempel har ju bara en blomning, men oj vad den blommar när den väl gör det. Och doften sen! Man kan ju ha andra sorter som är återblommande eller som har en senare blomning så att det ändå alltid finns någon ros som blommar i trädgården.

Varför inte välja att skräddarsy en kombination av sorter för att få de värden som du vill ha och som passar hos just dig?

För dig som vill ha lite extra koll på blomningstider

  • Kontinuerligt blommande: en ros som blommar utan avbrott under större delen av växtsäsongen.
  • Remonterande: en ros som blommar två gånger per säsong
  • Återblommande: en ros som blommar mer än en gång och tar en paus mellan blomningarna. Kan återblomma mer än en gång.

Några av Christins favoritrosor

  • Alchymist (klätterros) för sin tidiga blom och helt fantastiskt fina färg.
  • Chandon's Beauty för att den har stora blommor som doftar ljuvligt och blommar hela säsongen långt in på hösten och som är hållbar som snittblomma
  • Nostalgie för sin läckra färgsättning som ger ett riktigt lyxigt intryck.
  • Lady Emma Hamilton för sin ljuvliga doft, vackra blommor och mörkröda bladverk, blommar oavbrutet.
  • Ghislaine de Feligonde (Busk/klätterros) Frisk och sund sort som blommar rikligt och kontinuerligt.
  • New Dawn (klätterros) växer kraftigt och tätt, behaglig doft, härdig, långvarig blom, skuggtålig.
  • Artur Bell får stora fina blommor som doftar stark, friskt bladverk, remonterar.

Exempel på enkelblommande rosor

Bolero, Cover-rosor, Golden wings, Honungsros, Jacquline du Pré, Morden sunrise, Nevada, Open arms, Poulsen´s pearl, Smarty, Summer wine.