Doftande rosor - hitta din favorit

En doftande trädgård är en underbar upplevelse och ger en extra dimension till den vackra grönskan. Här tipsar vi om åtta sorter som doftar lite mer.

Constance Spry

Underbar buskros som även kan växa som klätterros. Blommar med stora, rosa blommor med stark, härlig doft. Den allra första Austinrosen som för många är den perfekta rosen! ’Constance Spry’ är inte återblommande, utan blommar rikligt en period från slutet av juni till slutet av juli. Växtzon 1-4.

Constance Spry.
Mme Plantier.

Mme Plantier

Gammaldags klätterros som är tålig och härdig. Blommar generöst med vita blommor med söt, stark doft. Härdig, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad ros. Kan planteras i norrlägen. Fin som snittblomma. Knopparna är dekorativa med en rosa färg. Växtzon 1-5.

Aïcha

Mycket vacker, skuggtålig ros med enkla, starkt doftande, guldgula blommor. Blommorna hos Aïcha bleknar efterhand med dekorativt vinröda ståndare och pistiller. Doftar friskt och får vinröda nypon. Bin och humlor älskar den! Växtzon 1-6.

Aïcha.

Lyckas med dina rosor med rätt jord

Honungsros.

Rosa helenae, honungsros

Mycket rikblommande, starkväxande klätterros med små, crèmegula, starkt honungsdoftande blommor. Helenae-rosen passar bra på pergolor, kraftiga spaljéer, i träd och mot staket. Kan formklippas runt dörrar och fönster. Bildar små, saffransröda nypon på hösten. Växtzon 1-6.

Rose de rescht

Buskros som blommar rikligt med tätt fyllda, bollformade blommor i intensivt karminrött eller ceriserosa. Efterhand får blommorna hos Rose de rescht en mer lila ton. Doften är stark och god. Motståndskraftig, tålig ros med bra vinterhärdighet. Plantera som solitär, i grupper eller i kruka. Växtzon 1-5.

Rose de rescht.
Friesia.

Friesia

Friesia är en rabattros med mörkgröna, glansiga blad och klasar av stora, fyllda klargula blommor som sedan bleknar något. Doften är stark, fruktig och citrusaktig. Växtzon 1-3.

Louise Odier

Gammaldags buskros som blommar rikligt med stora, kallt rosa blommor med en ton av lila. Doften är stark och söt. Blommar nästan oavbrutet från juni till långt in på hösten. Louise Odier växer tätt och upprätt och är även mycket fin som snittblomma. En mycket omtyckt gammaldags ros! Växtzon 1-5.

Louise Odier

Ge näring till dina rosor

Louise Bugnet

Mycket härdig och skuggtålig ros som slår ut till fyllda, vita medelstora blommor med lätt, fin doft. Knopparna är vackert gräddvita med rödrosa anstrykningar. Louise Bugnet har ett kraftigt, tätt växtsätt. Växtzon 1-7.

Louise Bugnet.