Austinrosor – rosornas primadonna

Kombinera de vackraste av blommor med att de blommar rikligt hela sommaren, ja då har du en klassisk Austinros. De kallas också engelska austinrosor eller engelska rosor.

Hur allt började

Austinrosen härstammar från David Austin, en engelsman med ett fantastiskt intresse för rosor. 1961 presenterade han sin första ros, ’CONSTANCE SPRY’. Detta är en vackert rosablommande ros som får nästan klotformade blommor, denna sort är dessutom härdig upp till zon 4.

Sedan David Austin startade sin rosförädling har över 190 sorter tagits fram. Austin startade företaget David Austin Roses i Albrighton i England.

Alla Austinrosor lämpar sig inte för det Svenska klimatet, eftersom rosorna ofta tagits fram med tanke på den engelska marknaden och England har ett mildare klimat och framförallt mildare vintrar. Tänk därför på att kontrollera härdigheten noga på den sorts Austinros du väljer.

Häridgheten kan man se på vilken zon som rosen klarar och med hjälp av zonkartan kan du sedan avgöra om det är ros som skulle passa hos dig. Men som vanligt är detta generella rekomendationer, och förhållandena i din trädgård kan både vara mer eller mindre gynnsamma. 

Vad är speciellt med Austinrosor?

Austinrosor kan ofta beskrivas som rosor med den gamaldags rosens vackra blommor kombinerat med de moderna rosornas rika och ständiga blomning. Kort sagt; en ros med vackra blommar som blommar hela sommaren.

Ofta har Austinrosorna ett kompakt växtsätt vilket gör dem tilltalande för många, dessutom doftar många av sorterna underbart.

'Queen of Sweden'.
'Constance Spry'.
'Claire Austin'.

Några exempel på austinrosor

  • ’QUEEN OF SWEDEN’ är härdig till zon 3. Denna ros har mycket vackra, skålformade ljust rosa blommor som växer rakt upp.
  • ’GOLDEN CELEBRATION’ är härdig till zon 3. Denna ros har vackert guldgula blommor och blommar rikligt.
  • ’CLAIRE AUSTIN’ är härdig till zon 3(4). Denna ros får fylliga, vita till krämvisa blommor med en citrongul mitt och doftar starkt.
  • ’CONSTANCE SPRY’ är härdig till zon 4 och är en vackert rosablommande ros som får nästan klotformade blommor
  • ’CHIANTI’ är härdig till zon 3 och som namnet skvallrar om en vacker vinröd ros som doftar underbart.