Rosor

Kärlekens blomma är kanske världens mest omtyckta och har en given plats i våra trädgårdar. Här hittar du guider, tips och inspiration om våra favoritrosor.

Köp rosor och tillbehör online

Läs våra skötselråd och tips på vackra rosor till din trädgård

GuideRosor - så här gör du

Rosor är inte bara vackra och väldoftande utan omges av både romantik och mystik. Men det behöver inte vara svårt att få dem att trivas, här hittar du svaren på vanliga frågor om rosor.

GuideBeskära rosor

Rosor som beskärs ger rikligare blomning tack vare att solljuset lättare når alla skott. Genom att glesa ur och klippa rosor blir det också luftigare och risken för sjukdomsangrepp minskar. Och låt inte beskärningen avskräcka, för det ska mycket till för att en ros inte ska överleva på grund av felaktig klippning.

GuideRosor - plantera så här

Vill du förgylla din trädgård med rosor? Här är vår enkla planteringsguide i både film och text.

GuidePlantera barrotade rosor

Att köpa barrotade rosor bli alltmer populärt. Plantorna finns i butik under tidig vår och höst, är ofta prisvärda och plantorna är lätta att transportera.

Skötselråd’Climbing Canibo’ - Blomsterlandets favoritros 2023

Drömmer du om en pergola inramad av generöst blommande rosa klätterrosor? Då är sorten ’Climbing Canibo’ perfekt – läs mer om årets favoritros.

Blommande ros Artemis®
SkötselrådARTEMIS® - Blomsterlandets favoritros 2022

En modern buskros med friskt gröna blad som bjuder på stora, vita blommor med härlig doft. Sorten heter ARTEMIS® och är Blomsterlandets favoritros 2022.

New Dawn – Blomsterlandets favoritros 2021

En härdig och skuggtålig klättrare med ljuvliga, ljusrosa blommor som doftar sött. Det är bara några av alla fantastiska egenskaper hos Blomsterlandets favoritros 2021.

Experten tipsarAtt välja rätt ros

Vilka egenskaper vill du ha hos dina rosor och vilka olika blomningstider finns? Christin reder ut vad du behöver tänka på för att välja rosor efter dina önskemål.

Remonterande rosor - rosor som blommar igen

Vill man njuta av rosor hela sommaren kan man antingen plantera många olika engångsblommande sorter med olika blomningstid – eller så väljer man rosor som remonterar.

Doftande rosor - hitta din favorit

En doftande trädgård är en underbar upplevelse och ger en extra dimension till den vackra grönskan. Här tipsar vi om åtta sorter som doftar lite mer.

Experten tipsarOdla rosor i kruka

Det går faktiskt alldeles utmärkt att njuta av trädgårdsrosor även om du har begränsat med plats. Eller så kanske du bara vill njuta av rosornas skönhet lite närmare?

Remonterande rosor - 5 favoriter

Med remonterande rosor menas att rosorna blommar flera gånger per säsong. Vi tipsar om fem av våra favoritsorter.

Austinrosor – rosornas primadonna

Kombinera de vackraste av blommor med att de blommar rikligt hela sommaren, ja då har du en klassisk Austinros. De kallas också engelska austinrosor eller engelska rosor.

Odla rosor hela sommaren

Njut av moderna rosor från mitten av juni till långt fram på höstkanten. Kombinera med några gammaldags rosor för att få den massiva rosblomningen under några veckor i juli.

10 favoritrosor från norr till söder

Vi älskar rosor och det verkar vi inte vara ensam om. Vi har sammanställt topplistor för våra mest sålda rosor, uppdelat på växtzon. Här är resultatet!

Leonardo da Vinci – Blomsterlandets favoritros 2020

Varje år väljer vi ut en ros som förtjänar lite extra uppmärksamhet på grund av sina goda egenskaper. 2020 lyfter vi fram denna rosa skönhet som vann omröstningen i klar majoritet.

Nostalgie – Blomsterlandets favoritros 2019

2019 faller strålkastaren på en klart lysande stjärna! Thehybridrosen ’Nostalgie’ är en ljuvlig storblommig rabattros, med crèmevita och körsbärsröda blommor.

GuideGödsla rosor – gör så här

Du kan njuta av rosor från mitten av juni till långt fram på höstkanten. Men för att de ska orka blomma hela sommaren behövs rikligt med näring, sol och vatten.

Bekämpning av svampsjukdomen rosrost

Rost är en av de vanligaste skadegöraren på rosor i våra hemträdgårdar. Här har vi samlat våra tips och råd för att motverka och förebygga problemet.

Ta hand om rosorna inför vintern

När vintern närmar sig behöver dina rosor tas om hand lite extra för att få bästa förutsättningarna att klara vinterns köld. Här är våra tips!

Chandos Beauty – Blomsterlandets favoritros 2018

2018 har turen kommit till den storblommiga ’Chandos Beauty’. Med sina ljuvligt pärlemorrosa stora blommor blir den en vacker blickpunkt i trädgården.

Blomsterlandets favoritros 2017 - Floribundaros ’Hansestadt Rostock’

Årets favoritros har aprikosfärgade blommor som skiftar i mörkt gult till aprikos. Sorten är en floribundaros med ett kompakt och relativt lågt växtsätt.

Rosor och lavendel - en bra kombination

'En trädgård utan rosor är som är som en juvelring utan sten' står det i en lärobok om trädgård från förra sekelskiftet. Och nog är vi många som håller med.

Visar 23 av 23 resultat