Leonardo da Vinci – Blomsterlandets favoritros 2020

Varje år väljer vi ut en ros som förtjänar lite extra uppmärksamhet på grund av sina goda egenskaper. 2020 lyfter vi fram denna rosa skönhet som vann omröstningen i klar majoritet.

Leonardo da Vinci är en klaseblommande rabattros med dubbla mörkrosa blommor. Den blommar återkommande med början i juli och ända in till höstmånaderna.

De stora, nästan fluffiga blommorna är utsökt formade med en gammaldags känsla. Blommorna är mörkrosa när de slår ut och bleknar sedan till ljusare nyanser. Rosen har en svag, mild doft.

Den trivs i soliga lägen och i näringsrik jord, där den växer upprätt och kraftigt med ett mörkgrönt, glänsande bladverk.

Leonardo da Vinci är en väldigt frisk sort och kräver därför inte mycket bekämpningsmedel i odling, vilket är ett krav för att kunna väljas som Blomsterlandets favoritros.

Plantera rosen så här

  1. Planteras i soligt läge.
  2. Gräv en grop som är ca 40 cm bred och 40 cm djup.
  3. Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar ca 10 cm under jordytan.
  4. Blanda den befintliga jorden med rosjord.
  5. Vattna!

Skötselråd för rosor i trädgården

Beskärning görs på våren, då tas allt dött bort och hela plantan klipps ner till 20-30cm över jordytan. Traditionellt sett görs detta när björkarna börjar få löv. Under sommaren kan du klippa bort överblommande blomklasar, av estetiska skäl.

Gödsla rosen årligen tidigt på säsongen, men aldrig senare än midsommar. Nyplanterade rosor kan behöva lite extra vatten vid torra perioder.

Läs mer om rosor

GuideRosor - så här gör du

Rosor är inte bara vackra och väldoftande utan omges av både romantik och mystik. Men det behöver inte vara svårt att få dem att trivas, här hittar du svaren på vanliga frågor om rosor.

Experten tipsarOdla rosor i kruka

Det går faktiskt alldeles utmärkt att njuta av trädgårdsrosor även om du har begränsat med plats. Eller så kanske du bara vill njuta av rosornas skönhet lite närmare?

Odla rosor hela sommaren

Njut av moderna rosor från mitten av juni till långt fram på höstkanten. Kombinera med några gammaldags rosor för att få den massiva rosblomningen under några veckor i juli.