Guide

Rosor - så här gör du

Rosor är inte bara vackra och väldoftande utan omges av både romantik och mystik. Men det behöver inte vara svårt att få dem att trivas, här hittar du svaren på vanliga frågor om rosor.

När ska jag plantera rosor?

Rosor säljs i kruka eller som barrotade plantor. Barrotade rosor planteras antingen på våren eller på hösten och se till att plantera barrotade rosor så snart som möjligt efter inköp. Krukodlade rosor kan du plantera när som hest så länge det går att gräva i jorden. Vi har planteringsguider för båda varianterna här på vår hemsida.

Var trivs rosor?

Se först till att rosen är härdig i din zon, alltså att den kan övervintra. Zonen för rosen ska finnas angiven som information när du köper den. Här kan du se zonkartan och på så sätt se vilka rosor som kan passa hemma hos dig.

Bästa läget för rosor är soligt, jorden ska vara väldränerad och näringsrik. Rosor trivs alltså i lerjord, eftersom den är näringsrik. Blanda rosjord med den befintliga jorden i planteringsgropen. Byt all jord om jorden är rostrött, dvs att det har stått rosor på platsen tidigare.

Vintertäckning - övervintra rosor

Många rosor vill ha extra skydd runt rötter och stam inför vintern. Enklast är att kupa med ny jord kring stammen på rosen. Du kan också gräva en kulle med jord runt den nedre delen av plantan. Slutet av oktober är en lämplig tid för detta i stora delar av landet, i söder kan man vänta lite längre. Ta bort gamla blad och rensa även bort blad som fallit ner på marken, detta hindrar spridning av svampsjukdom. Klipp gärna bort gamla knoppar som stannat i växten. Tidigt på våren när solen är som starkast lägger du granris runt och över plantan som skyddar plantan ytterligare.

Läs mer om att övervintra rosorna här.

Floribundaros LEONARDO DA VINCI

Beskärning

Man brukar ge rådet att beskära rosor när björken får "musöron", alltså små blad på sina grenar. Börja med att ta bort döda, skadade, sjuka och klena grenar. Vill du lära dig med om att beskära och klippa rosor kan du läsa vår guide.

Gödsling

Rosor vill ha god tillgång på näringsämnen. Gödsla med rosgödsel en gång tidigt på våren och en gång runt midsommar.

Täck rosorna på våren

Täckning med granris ger inget skydd mot frost utan fungerar som en skuggning som hindrar rosorna att börja växa för tidigt i vårens sol. Samma effekt har säckväv som hängs upp framför rosorna när tjälen gått i marken.

Nyckelord för att lyckas med rosor är

  • Soligt läge
  • Väldränerat läge
  • Näringsrik jord

Köp rosor online - krukodlat ellet barrotade