Odla rosor hela sommaren

Njut av moderna rosor från mitten av juni till långt fram på höstkanten. Kombinera med några gammaldags rosor för att få den massiva rosblomningen under några veckor i juli.

Plantera en mix av rosor i din trädgård

Rosmodet varierar. En period på 1970-talet var det bara färgstarka rabattrosor som gällde, och efter det kom en period då de flesta ville odla gammaldags rosor med charm och doft, men fick nöja sig med begränsad blomningstid.

Det bästa är förstås att kombinera moderna rosor med de gamla sorterna för att få den optimala rosenträdgården.

Många rabattrosor har blivit moderna klassiker. ’Astrid Lindgren’, ’Nina Weibull’ och ’Tommelise’, men också klätterrosen ’Sympathie’ är rosor som de flesta har en relation till.

Det är alla rosor med lång blomningstid, det är inte ovanligt att blomningen pågår från juni till oktober.

Välj rosor för rabatt eller som en häck

’Astrid Lindgren' och ’Nina Weibull’ är liksom slottsrosorna ’Gråsten’, ’Solliden’, Gripsholm, ’Sofiero’, ’Kronborg’ och ’Kalmar’ relativt låga, klasblommande rosor som passar perfekt i en rabatt tillsammans med perenner och låga lökväxter. I en sådan miljö passar också tehybrider, rosor med stora blommor som har karaktären av snittblomma. Ett fint exempel är 'Tivoli 150'.

När du skall odla rosor, tänk då också på vilket användningsområde de ska ha. Till en friväxande häck passar vresrosen ’Hansa’ med stora, fyllda karminröda blommor. Den är mycket taggig, och därför perfekt på en plats där du inte vill ha spring eller genomgång. Den fortsätter också blomma in på hösten, när de vackra nyponen blir ett extra plus.

'Solliden'
'Easy Cover', marktäckande ros.

Odla rosor som marktäckare

Rosor borde också användas mycket mer som marktäckare, då det finns en mängd sorter som är framtagna särskilt för detta ändamål. De är perfekta som kantväxt i en stor perenn- eller rosenrabatt, men kan också användas för att täcka stora ytor vid en entré eller en söderslänt.

Väljer du sorter som blommar länge så behövs egentligen inget mer, även om man förstås kan kombinera dem med vintergröna uppstickare såsom pelarenar eller buxbomsklot. En mycket fin marktäckare är ’Tommelise’ som togs fram i Danmark för snart 20 år sedan. Den har små djuprosa blommor i stora klasar och blommar från juni till oktober. Bladverket är friskt och den blir sällan högre än 30-40 cm.

Andra moderna marktäckande rosor har ofta ordet engelska ordet cover - täcka, med i sitt namn. Sorter att rekommendera är till exempel ’Easy Cover’ och ’Intense Cover’. ’Diamond Boarder’ är en annan fin marktäckare.

Klättrande rosor

Rosblomning på höjden är också underbart. Rosor klättrar gärna på en pergola eller spaljé, tänk bara på att inte sätta dem för nära huset, där det kan vara i torraste laget. En av de mest omtyckta långblommiga klätterrosorna är ’Sympathie’ med djupt röda blommor. Andra sorter med lång blomning är ’Coral Dawn’ och ’Awakening’, båda släkt med den populära ’New Dawn’.

De gammaldags rosorna anses ofta vara charmigare än de moderna, kanske för att de blommar så fantastiskt intensivt och ger hela floret på några få veckor, inte att förglömma doften som man får på köpet.

'Aicha'.

Gammaldags rosor

Särskilt oemotståndlig bland de gammaldags sorterna är honungsrosen ’Hybrida’, en 4-5 meter hög klätterros med gulvita, små blommor och buskrosen ’Aïcha’ som har en ovanligt vacker gul nyans. Andra sorter som är mycket populära är polkagrisrosen ’Rosa Mundi’, klätterrosen ’Nevada’ och återblommande ’Rose de Rescht’, rosen som fortfarande används för parfymtillverkning.

I kallt klimat gäller det att välja härdiga rosor, och då är de gammaldags oftast att föredra. En kulturros är ’Hurdal’ eller ’Hurdalsrosen’ som den också kallas. Den har sitt ursprung i Norge. ’Hurdal’ blir upp till två meter hög och övervintrar i zon 6, kanske till och med zon 7.

Honungsros