New Dawn – Blomsterlandets favoritros 2021

En härdig och skuggtålig klättrare med ljuvliga, ljusrosa blommor som doftar sött. Det är bara några av alla fantastiska egenskaper hos Blomsterlandets favoritros 2021.

Wichurana-rosen ’New Dawn’ har sin praktblomning mitt i sommaren. Blomklasar där upp till 20 blommor sitter samlade är inget ovanligt och sen fortsätter den blomma med enstaka blommor långt in på hösten. De medelstora, vanligen fyllda, blommorna är luftigt skålformade och kronbladens kant rullar sig dekorativt bakåt när blomman åldras. Även kronbladens nyans förändras efterhand som blommorna blir äldre, från ljust rosa som nyutslagna över till en silvrigt rosa fas för att till slut blekna till nästan vita. När blommorna är fullt utslagna exponeras ståndarna och lockar till sig besök av våra pollinatörer.

Växtsättet är kraftigt och upprätt, uppbunden kan denna klätterros nå en höjd av imponerande 4 meter. Bladverket är mörkgrönt och de glänsande bladen förhöjer prydnadsvärdet.

’New Dawn’ är vacker uppbunden kring en pergola, portal eller när den får växa upp i ett träd. Och finns det plats kan en bred, friväxande häck bli ett imponerande inslag i trädgården.

Plantera 'New dawn' så här

  • Plantera din ros i soligt till halvskuggigt läge.
  • Gräv en grop som är ca 40 cm bred och 40 cm djup.
  • Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar ca 10 cm under jordytan.
  • Blanda den befintliga jorden med rosjord.
  • Vattna!

Skötselråd för Wichurana-rosen ’New Dawn’

Beskärning görs på våren, då gallras äldre grenar ut på olika höjder och nedfrusna, döda grenar beskärs in till frisk ved. Under sommaren kan överblommade blomklasar klippas bort, men det är mest av estetiska skäl.

För att rosorna ska orka blomma hela sommaren och hålla sig friska behövs gödsel. Gödsla rosen årligen tidigt på säsongen med rosgödsel. Remonterade, återblommande, sorter gödslas ytterligare en gång i juni-juli.

Tänk på att nyplanterade rosor kan behöva lite extra vatten vid torra perioder.