Skötselråd

ARTEMIS® - Blomsterlandets favoritros 2022

En modern buskros med friskt gröna blad som bjuder på stora, vita blommor med härlig doft. Sorten heter ARTEMIS® och är Blomsterlandets favoritros 2022.

ARTEMIS® är en mycket blomrik ros och busken blir full av de vackra krämvita blommorna som är tätt fyllda, nästan bollformade. Den blommar i princip hela perioden från juni-juli till långt in på hösten – med kortare avbrott. Det är dessutom också en mycket frisk sort. Den blir en tätt buske på omrking 1-1,20 meters höjd.

Våra favoritrosor - en hjälp i ditt val

Rosor lider ibland av oförtjänt dåligt rykte som lite känsliga och svåra att lyckas med. Visst finns det sorter som inte alltid trivs i vårt klimat, men vi vågar påstå att det finns en ros för i princip alla trädgårdar. Men man kan behöva lite hjälp på traven för att hitta rätt. Det är en anledning till att Blomsterlandet varje år utser en favoritros.

Vi vill att fler ska våga sig på rosor. När vi utser årets favoritros väger vi självklart in att den ska vara vacker men också att den går att odla i minst till zon 4 – helst även ännu längre norrut – och är frisk och motståndskraftig.

Den blomrika ARTEMIS®-rosen blir ett vackers blickfång i din trädgård.

Lyckas med din ARTEMIS®-ros

Växtsätt: Buskigt, kraftigt
Blomningstid: Juli-oktober med kortare uppehåll
Höjd: 100-120 cm.
Zon: 1-4
Doft: Medelstark till stark underbar rosdoft

Plantera så här

Välj ett soligt läge. Gräv en grop som är ca 60 cm bred och lika djup. Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar ca 10 cm under jordytan. Fyll på med rosjord. Vattna!

Skötselråd

Jämn vattning, ska ej stå med blöta rötter.

Beskärning på våren. Beskär bort nedfrusna grenar in till frisk ved, gallra ut äldre grenar på olika höjder.

Gödsla två gånger om året med rosgödsel. Första gången i april och andra gången efter första blomningen. Om du nyligen planterat din ros väntar du med att gödsla tills tillväxten kommit igång. Strö ut och mylla ner gödseln i jorden runt rosen, följ doseringsmängden som anges på förpackningen. Hela rotsystemet ska gödslas. En tumregel är att rotsystemet är lika stort som rosbuskens omfång. Jorden ska vara fuktig i samband med gödsling.