Nostalgie – Blomsterlandets favoritros 2019

2019 faller strålkastaren på en klart lysande stjärna! Thehybridrosen ’Nostalgie’ är en ljuvlig storblommig rabattros, med crèmevita och körsbärsröda blommor.

Växtsättet är buskigt och tätt, med styva och upprätta till svagt utåtriktade grenar. De nya skotten som växer ut har en vacker, nästan röd färg. Bladen blir blåaktigt mörkgröna, starkt glänsande och läderartade. Taggarna är ganska få och små till medelstora, de är blandade med delvis talrika borsttaggar.

Blommorna lämnar ingen oberörd. De yttre kronbladen är mörkt rosa, som sedan mörknar till matt, mörkt körsbärsrött på kronbladens solbelysta delar. De inre kronbladen är först crèmevita till rosaaktigt vita, men deras färg övergår gradvis mot mörkt rosa eller körsbärsrött på de delar av kronbladen som nås av solen. Kronblad som är skuggade förblir crèmevita.

Nostalgie är en stark, frisk ros som går att odla i zon 1-4.

Plantera så här

  • Planteras i soligt läge.
  • Gräv en grop som är ca 40 cm bred och 40 cm djup.
  • Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar ca 10 cm under jordytan.
  • Blanda den befintliga jorden med rosjord.
  • Vattna!

Skötselråd

Jämn vattning, skall ej stå med blöta rötter. Beskärs på våren och då ner till cirka 10-15 cm över marknivå. Gödsla en gång på våren och en gång i juli med rosgödsel.