Skötselråd

’Climbing Canibo’ - Blomsterlandets favoritros 2023

Drömmer du om en pergola inramad av generöst blommande rosa klätterrosor? Då är sorten ’Climbing Canibo’ perfekt – läs mer om årets favoritros.

Varje år utser Blomsterlandet en favoritros. År 2023 är detta en storblommig klätterros som blommar nästan oavbrutet med varmt ljusrosa flor från slutet av juni till långt in på hösten. Rosen är vacker att låta växa mot en vägg, mur eller pergola och doftar svagt av hallon. Den heter ’Climbing Canibo’, även känd under namnet ’CLIMBING BONICA’.

Att välja en favoritros

Vi vill att fler ska lyckas med sin rosodling. När vi utser en favoritros varje år väger vi självklart in att den ska vara vacker men också att den går att odla i minst till zon 4 – helst även ännu längre norrut – och är frisk och motståndskraftig. ’Climbing Canibo’ är frisk och har god motståndskraft mot svampsjukdomar.

Lyckas med din ’Climbing Canibo’

Växtsätt: Brett upprättväxande, klättrande
Blomningstid: juni-oktober
Höjd: 2-2,5 m
Zon: 1-5

Plantera så här:

Välj ett soligt läge och gräv en grop som är cirka 40-50 cm bred och lika djup. Blanda den befintliga jorden med rosjord. Rosor trivs i väldränerad och näringsrik jord, gärna lerhaltig.

Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar cirka 10 cm under jordytan. Fyll på med den uppblandande jorden runt om så att plantan står stadigt. Vattna ordentligt och fyll eventuellt på med mer jord vid behov.

’Climbing Canibo’ behöver, som namnet antyder något att klättra på så se till att växtplatsen är vid en vägg med en rejäl spaljé, ett plank eller vid en pergola.

Skötselråd:

Håll jorden fuktig första året med jämn vattning. Blir det torrperioder följande år är det bra om du stödvattnar. Håll området kring rosen fritt från ogräs för att underlätta etableringen. Den nyplanterade rosen behöver inte gödslas första året. Sedan kan du gödsla två gånger om året med rosgödsel – en gång i april och andra gången i juni när blomningen kommit i gång.

Klätterrosor är enkla – du kan vänta med beskärningen ett par år efter plantering. Därefter räcker det att du putsar till rosen genom att ta bort skadade och döda grenar. Du kan också ta bort de äldsta grenarna då och då för att föryngra plantan, och korta in skott som ger sig i väg för långt.
Beskärningen sker på våren, när risken för hårda frostnätter är över.

Vintertäck din klätterros. Grenarna som befinner sig högt över marken kan vara extra utsatta för kylan, och har du möjlighet är det inte fel att svepa in dem i någon form av säckväv eller fiberduk. Täck även nedersta delen av din ros med exempelvis granris. När jorden värms av den starka solen på vårvintern kan rosen vara lite extra känslig.