Kärleksört - senblommande bifavorit

Kärleksörten blommar sent, blommar länge och står fin även över vintern. Den är tålig, lättskött och dessutom populär hos fjärilar och bin.
Plantera kärleksörterna i rabatt eller stenparti, där de kan stå kvar i många år. Kärleksörterna med sitt runda, jämna växtsätt passar också bra i kruka vid trappan. Här kan du njuta av den länge, eftersom blommorna är ytterst charmiga i knoppstadiet.

Kärleksörten börjar blomma på sensommaren när många av de andra växtrena slutar blomma. Den är stabil och robust men höga sorter kan ändå behöva stöd eftersom blomställningarna är tunga. En del sorter har rödskimrande eller rödkantade blad och stjälkar, någon har mycket mörka. Bladfärgerna blir mer intensiva när kylan sätter in på hösten.

Kärleksörten tillhör fetbladssläktet. Den är därför rätt torktålig, men vattna gärna om regnet uteblir. Det minskar risken för mjöldaggsangrepp. Den klarar av full sol men i lätt eller vandrande skugga blir färgerna som klarast. Jorden bör vara väldränerad och kan också vara torr, nästan mager.

Kärleksörten har ett naturligt runt växtsätt. Om den börjar bli för stor kan det vara läge att dela den för att det runda växtsättet ska bevaras.  

Vänta till våren med att klippa ner växten. Det blir ett skydd åt själva växten och dessutom är blomstjälkarna och blomställningarna vackra över vintern – särskilt om de är snö- eller rimfrostklädda. Vid barfrost, kan du låta torra löv täcka plantan nertill.

Alunrot - dekorativa bladfärger

Om du vill täcka en bar jordplätt är alunrot ett bra val. Den har dekorativa blad och det finns en mängd olika färger att välja på - från lime och silvrigt till nästan svart. Den är dessutom fin i kruka.

Hjälp bina i din trädgård

Vi kan tacka våra bin för maten. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Men tyvärr är bina hotade på flera sätt.

Experten tipsarOdla vid torka eller vattenbrist

Torka och begränsad vattentillgång behöver inte hindra dig varken från att ha växter eller att odla. Det gäller bara att tänka till lite.