Blomsterlandet

Kärleksört - senblommande bifavorit

Kärleksörten blommar sent, blommar länge och står fin även över vintern. Den är tålig, lättskött och dessutom populär hos fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Kärleksörten börjar blomma på sensommaren när många av de andra växtrena slutar blomma. Den är stabil och robust men höga sorter kan ändå behöva stöd eftersom blomställningarna är tunga. Plantorna kan bli allt mellan 10-60 cm höga. En del sorter har rödskimrande eller rödkantade blad och stjälkar, någon har mycket mörka. Bladfärgerna blir mer intensiva när kylan sätter in på hösten.

Kärleksörten tillhör fetbladssläktet. Den är därför rätt torktålig, men vattna gärna om regnet uteblir. Det minskar risken för mjöldaggsangrepp. Den klarar av full sol men i lätt eller vandrande skugga blir färgerna som klarast. Jorden bör vara väldränerad och kan också vara torr, nästan mager.

Plantera kärleksörterna i rabatt eller stenparti, där de kan stå kvar i många år. Kärleksörterna med sitt runda, jämna växtsätt passar också bra i kruka vid trappan. Här kan du njuta av den länge, eftersom blommorna är charmiga i knoppstadiet.
Foto: Caroline Göransson

Kärleksörten har ett naturligt runt växtsätt. Om den börjar bli för stor kan det vara läge att dela den för att det runda växtsättet ska bevaras. Bästa perioden på året att dela den är tidigt på våren, men det går också bra på hösten.

Vänta till våren med att klippa ner växten. Det blir ett skydd åt själva växten och dessutom är blomstjälkarna och blomställningarna vackra över vintern – särskilt om de är snö- eller rimfrostklädda. Vid barfrost, kan du låta torra löv täcka plantan nertill.

Foto: Caroline Göransson

Kärleksört har utsetts till Årets höstfröjd 2021

Man kan inte annat än älska kärleksört. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört, Hylotelephium, är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckan och i år föll alltså valet på den tåliga, lättodlade kärleksörten.

Kärleksörten är underbar. Den finns i en mängd olika sorter, är torktåliga och blomvilliga och är vackra i rabatten under hela säsongen från knopp till blomstänglar.

Vackra i varandras sällskap

Kombinera olika sorter av kärleksört med olika blad- och blomfärger i planteringar, eller använda dem tillsammans med bladväxter. Fyll krukor på balkong, terrass och andra platser med den hållbara kärleksörten. Precis som i rabatten är den värd en plats året om även i krukorna. Den är vacker från när skotten tittar upp på våren till sent på hösten och till och med vintertid.

Underskatta heller inte kärleksörten som snittblomma i buketter. Ett fång med blommande kärleksört av olika sorter i en vas är mycket vackert.

Foto: Caroline Göransson
De små stjärnformade blommorna sitter tätt i stora flockar. Foto: Caroline Göransson

Läs mer och köp kärleksört online

Produktbild på Kärleksört 'Matrona'

Kärleksört 'Matrona'

Produktbild på Kärleksört 'Thundercloud'

Kärleksört 'Thundercloud'

Produktbild på Kinesisk kärleksört 'Brilliant'

Kinesisk kärleksört 'Brilliant'

Produktbild på Kärleksört 'Red Cauli'

Kärleksört 'Red Cauli'

Produktbild på Kärleksört 'Herbstfreude'

Kärleksört 'Herbstfreude'

Produktbild på Kärleksört 'Carl'

Kärleksört 'Carl'

Produktbild på Japansk kärleksört 'Mediovariegatum'

Japansk kärleksört 'Mediovariegatum'

Produktbild på Kinesisk kärleksört 'Stardust'

Kinesisk kärleksört 'Stardust'

Produktbild på Kärleksört 'Seduction Green-Pink' (Seduction-Serien)

Kärleksört 'Seduction Green-Pink' (Seduction-Serien)

Produktbild på Kinesisk kärleksört 'Brilliant'

Kinesisk kärleksört 'Brilliant'

Produktbild på Liten kärleksört

Liten kärleksört

Produktbild på Kinesisk kärleksört 'Granlunda'

Kinesisk kärleksört 'Granlunda'

Gör fina höstplanteringar till trappa och uteplats

Alunrot - dekorativa bladfärger

Om du vill täcka en bar jordplätt är alunrot ett bra val. Den har dekorativa blad och det finns en mängd olika färger att välja på - från lime och silvrigt till nästan svart. Den är dessutom fin i kruka.

Fint på trappan

Tänk dig en strålande höstdag då trädens löv börjar skifta i gult och solens strålar silas genom lövverken. Himlen är klarblå och luften kylig och frisk. Nu när hösten är kommen saktas tempot på växtligheten ner.

ReportageVälkomna hösten - trädgårdsmästarens bästa tips för trädgård och kruka

Här kommer trädgårdsmästare Robert Stenboms tips för välkomnande höstkrukor, vinterförvaring av medelhavsväxter och annat som passar att göra när dagarna blir allt kortare.