Alunrot - dekorativa bladfärger

Om du vill täcka en bar jordplätt är alunrot ett bra val. Den har dekorativa blad och det finns en mängd olika färger att välja på - från lime och silvrigt till nästan svart. Den är dessutom fin i kruka.
Alunrot, heuchera i olika färger.

Dekorativt bladverk och skira blommor

Alunroten har små skira blommor, men det är nog framför allt för bladens skull den blivit så omtyckt. De finns i en mängd olika färger, från limefärgade till bärnstensfärgade och purpurfärgade, nästintill svarta.

De enskilda bladen är runt hjärtformiga, grunt flikiga och mjukt rundtandade. De sitter på långa och lite veka skaft. Men bladen sitter tätt, stöttar varandra och bildar en kompakt tuva. Ovanför den runda tuvan sträcker sig ludna blomstjälkar med skira blomklasar. Blommorna är små, klockformiga och vita, rosa eller röda.

De är mycket hållbara snittblommor, om du skulle vilja sätta dem i vas. Även bladen är fina i bukett – varför inte sätta några av dem med undersidan upp för variation.

Användbar marktäckare 

Alunrot är mycket tålig och kan planteras både i sol och halvskugga. Ge gärna växten lucker och mullrik jord, som håller fuktigheten. Blomsterlandets planteringsjord är ett bra val. Alunroten har en tendens att ”lyfta”, att krypa upp ur jorden, så ge den ny jord kring plantan varje vår. Den kan må bra av att planteras om lite djupare ungefär vart tredje år.

Alunrot är härdig men täck den vid barfrost. På många håll står den fin över vintern.

Fin även i kruka 

Alunroten fungerar bra i samplanteringar och lyfter andra blommor på ett fint sätt. Den gör sig fint både i perennarabatten och varför inte i höstkrukan ihop med exempelvis ljung, cyklamen och krysantemum? 

Årets perenn 2003

År 2003 utsågs rödbladig alunrot till Årets perenn i Sverige. De allra flesta nya hybrider kommer från USA, som också är alunrotens hemland, men blodalunrot finns också vildväxande i norra Mexiko.

 

 

Perenner - fleråriga växter

Perenner är växter som återkommer år efter år. De vissnar ner på hösten, vilar över vintern och väcks till liv igen på våren. Vill du ha en rabatt som frodas varje säsong utan allt för mycket påtande är perenner helt rätt.

Marktäckare för soligt läge

Bar jord är emot naturen. Finns det en tom yta flyttar växter in av sig själva, oftast ett ogräs. Håll ogräset på avstånd med hjälp av marktäckare så får du en lättskött och vacker yta i trädgården.

GuideHöstkruka - Plantera så här

Att plantera sin höstkruka går fort och ger ett färgsprakande resultat. Några enkla tips hjälper dig lyckas med din höstkruka.