Underbara funkia

Var glad, om du har en del av din trädgård eller balkong i halvskuggan. Där kan du nämligen odla funkia – eller Hosta, som är växtens vetenskapliga namn.

Vilket släkte funkia är! Det är så stort, består av så många arter och sorter, att du skulle kunna fylla en hel äng. De är så många och för att få någon ordning på dem, har man indelat dem i grupper efter bladens storlek.

Funkians blad skiftar inte bara i storlek utan också i form och färg. En del är hjärtformiga, andra spetsiga som en pil, några stela och styva, andra glänsande och har vågiga kanter. Några är stora och buckliga, blågröna, blågrå, blådaggiga. Några är mörkgröna, andra nästan vita, några är enfärgade men de flesta har två färger. Ibland ser de ut att vara målade med pensel, ibland är de varmtonade eller silverskimrande eller ser kalla ut som stål. Av detta förstår du säkert, att variationerna är näst intill oändliga.

Vi odlar funkia mest för de undersköna bladens skull. Men blommorna ska vi inte förakta. De flesta har blommor i lila – allt från nästan vitt och rosa till djupt lila. De sitter oftast högt över bladen i klase och ser ut som liljor. Några doftar! Sensommar är blomningstid för de allra flesta. Något att se fram emot.

Om du planterar ihop enbart funkia i en rabatt får du variation och ständigt frodig grönska. Blanda och kombinera så att det blir harmoniskt men ända lite spännande.

Funkia trivs bäst i halvskugga eller vandrande skugga, några få i djup skugga men alla bör skonas från stark sol och hetta.

Har du en lugn, halvskuggig vrå är det idealiskt. Här blir de fina!

Jorden bör vara svagt sur eller neutral och gärna lite tung. Den bör hålla fuktigheten men ändå vara väldränerad, funkia vill inte stå i blöta.

Funkia kan också planteras i stor kruka och trivas på balkong eller altan. Det är samma skötsel som för friplanterade och tänk på, att de trivs i fuktig jord – vattna! Välj en frostsäker kruka eller plantera i en plastkruka och ha den vackra, porösa bara som ytterkruka. Isolera krukan, om vintern blir kall, så ökar du säkerheten för övervintring.

Botanisera i vår perennavdelning, där du ser alla funkiorna i levande livet. Det är ännu mer spännande. Och frestande – de är oerhört svåra att motstå.