Marktäckare skugga

Många ytor i trädgården ligger i skugga. Det kan vara på norrsidan av huset, under träd och buskar eller intill häcken. Att försöka odla gräsmatta på dessa platser fungerar dåligt. Satsa på marktäckande perenner istället och få en vacker och lättskött yta.
Skuggröna

Gräsmattan gillar sol. Därför växer den oftast dåligt och blir full med mossa i skuggiga lägen. Under träd och buskar blir det dessutom ofta för torrt för att gräset ska trivas.

Det blir både vackrare och mer lättskött om du istället binder samman buskage, fristående buskar och träd med marktäckare.

Lågväxande perenner och låga, krypande halvbuskar, som breder ut sig gör att ogräset får svårare att överleva, och växterna gör att fukten hålls kvar i jorden.

De mest effektiva marktäckarna är 10-20 cm höga. Perenner som är lite sena på våren kan med fördel samplanteras med lökväxter som snödroppar och narcisser. Vintergröna marktäckare är särskilt tacksamma i de delar av landet som ofta har snöfattiga vintrar.

Som alltid är det oerhört viktigt att förbereda jorden väl inför plantering. Ju mer skötselfri man vill att en plantering ska vara, desto viktigare är det med förarbetet. Om en marktäckare ska få önskad effekt måste jorden vara gräsmatte- och ogräsfri innan plantering. Luckra upp jorden ordentligt och blanda gärna den befintliga jorden med planteringsjord, barkmull eller kompost innan plantering. Tänk på att vattna den första tiden efter plantering så att växterna sätter rot ordentligt. Rensa ogräs noga de första åren, så har du en nästan ogräsfri plantering att se fram emot om ett par, tre år. Att täcka marken mellan plantorna med täckbark är ett annat sätt att minska ogräsmängden medan marktäckarna växer till sig.

Bra marktäckare i halvskugga och skugga

  • Hasselört, Asarum euopaeum. En vintergrön växt med hjärtformade blanka blad. Sätt plantorna ganska tätt eftersom de växer långsamt i starten. Efter några år breder de ut sig till täta mattor och kan även fröså sig. De trumpetformade blommorna gömmer sig under bladverket.
  • Ormöga, Omphalodes verna, bildar täta och låga bestånd av fräscha gröna blad. Blommar på våren med söta blå blommor som påminner om förgätmigej.
  • Skuggröna, Pachysandra terminalis, är en halvbuske som brukar säljas tillsammans med perennerna. Den täcker marken mycket effektivt, men kan vara långsam i starten. Vintergrön.
  • Gullgröna eller waldsteninia, Waldsteninia ternata. Vintergrön marktäckare som sprider sig med utlöpare och täcker därför jorden ganska snart efter plantering. Då den också tål sol är den perfekt i övergångar mellan sol och skugga. I maj blommar den rikligt men ganska kortvarigt.
  • Vintergröna, Vinca minor, är en klassisk markäckare med ett krypande växtsätt. Den skickar ut långa rankor som behåller bladen hela vintern. Så fort temperaturen kommer upp i plusgrader på våren blommar den med stjärnformade blå blommor.

Kombinera gärna marktäckarna i skugga med något som sticker upp lite högre, till exempel ormbunkar av olika slag, såsom träjon eller strutbräken. Funkia, Hosta, är också vackert tillsammans med marktäckare. I halvskugga trivs även det vackra löjtnantshjärtat, bergenia, kaukasisk förgätmigej, sockblomma, lungört, gullviva och daggkåpa.

Fina perenner för skuggiga lägen

Gör en grön och skön plats i trädgården med växter som trivs i skugga. Skuggväxter är ofta mer lättskötta då de inte behöver lika mycket vatten och blir inte brända av solen.

Rododendron - pärlan som skiner i skuggan

Du som vill ha en fantastisk blomning även i lite skuggigare läge ska snegla på rododendron. Rododendron har kommit lite i skymundan av andra buskar, men är mer än väl värd att odla.

Trädgårdslycka - en ombonad trädgård

Här är en ombonad trädgård - men med struktur! Strukturen står allt det formklippta för. Det ombonande är dofterna, de slingrande gångarna, sittplatserna. Rosor, perenner och så ett trädgårdsland som ger lök för hela vinterhalvåret. Det kan man verkligen kalla lycka.