Fina perenner för skuggiga lägen

Gör en grön och skön plats i trädgården med växter som trivs i skugga. Skuggväxter bjuder ofta på vackra bladverk i stor variation och låter blommorna lysa upp. Låt skuggan bli en favoritplats.

I skuggan passar det bra med växter som lyser upp i vitt och gult. Välj bladväxter som har vita/gula inslag som streck eller fläckar i bladen. Växter med vita blommor blir fantastiskt fint. Satsa gärna på få sorter och låt dem sprida sig, så behåller man den vilsamma känslan.

Men för att få rätt växt till rätt ställe bör man reda ut om det är hel- eller halvskugga där man skall plantera.

  • Helskugga är om det finns solljus max 2 timmar per dag.
  • Halvskugga är när platsen erbjuder växterna solljus minst 4 timmar/dag.

Det viktiga är också att läsa på växtens etikett eller skötselråd var den trivs. Välj gärna någon marktäckare, något som klättrar och något som blommar. Det är lättare att göra en grön vilsam plats i skuggan än i solen då det finns många vackra bladväxter som passar för hel- och halvskugga. Här kommer några tips på växter för hel- och halvskugga.

Marktäckare för skugga är lätta att odla och sprider sig gärna

Några bra marktäckare för skugga är hasselört, lungört, murgröna, skuggröna, vintergröna, nävor och funkior. Funkior blommar ofta med ljuslila blommor, men de finns även med vita blommor. De är verkligen en tillgång i en skuggrabatt. Läs mer om marktäckare för skugga här.

Mugröna - Hedera helix är en bra marktäckare. Men även bra klättrare för hel- och halvskugga.
Lungört - Pulmonaria är fin med sina vita prickar på bladen. Finns olika sorter med olika färger på blommorna som blommar på våren. Trivs i halvskugga och passar bra under buskar.
Flocknäva - ’Spessart’ är perfekt under träd och buskar. Trivs fint i skuggan.
Funkia - I skuggan under trädet trivs funkia – hosta spp. Många olika sorter. Extra fint med vita kanter och vita blommor. Finns till och med de som doftar.

Blommande växter för skugga

Nävor är tåliga och trivs i de flesta lägen. Flocknävor passar i skugga och likaså brunnäva, båda sorterna finns med blommor i olika nyanser.

Stormhatt, astilbe, älggräs, höstsilverax, akleja, läkesilverax och koreansk plymspira är några vackra och tåliga växter.

Brunnäva Geranium phaeum – Passar i helskugga och kan blomma om när man klipper ner den. Finns även i vitt.
Stormhatt – Aconitum napellus blommar vackert i halvskugga och finns i lite olika färgställningar.
Astilbe – Astilbe Arendsii-Gruppen Passar utmärkt i hel- och halvskugga. Finns i lite olika färger.
Höstsilverax – Actaea simplex ’Brunette’ är en hög växt med vackra mörka blad. Har en sen blomning med vita eller rosa blommor som doftar ljuvligt. Finns några olika sorter av höstsilverax. Trivs bra i halvskugga.

Klättrare som trivs i skugga

Klätterhortensia, murgröna, humle, vildkaprifol, vildvin, Klematis Albina Plena och Klematis Clematis Atragene-Gruppen ’Georg’.

Klätterhortensia – Hydrangea anomala ssp. Petiolaris blommar fint även i skugga.
Klematis – ’Albina Plena’ – blommar fint i helskugga.
Vildkaprifol – Lonicera periclymenum finns i många olika varianter och i olika färger. Doftar ljuvligt. Kan blomma två gånger på en säsong. Trivs bra i halvskugga.
Skugglilja – Tricyrtis hirta en skönhet som blommar i helskugga från augusti.