Årets perenn 2018: Höstsilverax Actea simplex

Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilverax är en pärla bland växter, många trädgårdskreatörers älskling och Årets Perenn 2018.

Höstsilverax lyckas kombinera en ståtlig och stark karaktär med både livfullhet och skönhet. Det är en perenn som galant axlar rollen som solitär men som också är ett ypperligt komplement i blandade planteringar. Där har höstsliverax dessutom en fantastisk förmåga att även förstärka skönheten hos sina växtgrannar.

Höstsilverax, Actaea simplex, är grönbladig i sin ursprungliga form. Men när Perennagruppen nu valt växten till Årets Perenn 2018 är det de mörkbladiga sorterna de avser. De är utsökta i form och färg samt friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Årets Perenn.

Kraftfulla blad med struktur

Bladverken växer kraftfullt och tätt och blir ungefär halvmeterhöga under sommaren. Bladen har tydligt markerade nerver som ger en spännande struktur.

Under september skjuter höga, tunna men stadiga stjälkar upp från bladverket och topparna utvecklas till långa blomax. De slår ut som skira blommor i vitt eller rosa vars fina doft sprids i omgivningen. Plantorna blommar tills frosten kommer, sedan står blomställningarna kvar som fina vintersiluetter.

Höstsilverax trivs i såväl sol som skugga men behöver god tillgång till vatten och näring. Särskilt fukten är viktig för plantornas utveckling och för att de ska blomma ordentligt. Bladfärgen blir vackrast och mest intensiv där det är sol en stor del av dagen.

Actaea simplex 'Brunette'

Vackert sällskap

I sol till halvskugga är höstsilverax mycket vacker tillsammans med alla ljuvliga höstanemoner. De blommar i toner av vitt, rosa eller violett. Fint rosablommande sällskap är även sköldpaddsört, Chelone obliqua, många olika sorter av temynta, Monarda, och fackelblomster, Lythrum salicaria, till exempel sorterna ’Blush’ och ’Robert’.

I halvskugga till skugga är många av de bästa sällskapsväxterna till höstsilverax av mer marktäckande karaktär. Låt dem bilda en bädd från vilken höstsilverax kan resa sig som solitär eller plantera i grupper. Sorter av alunrot, Heuchera, klockvippa, Heucherella, spetsmössa, Tiarella och funkia, Hosta, är några fina förslag.

Höstsliverax av olika sorter hittar du självklart hos oss på Blomsterlandet under våren 2018.

Blomningstid: september-oktober

Bladhöjd: 60-80 cm, blomhöjd 120-200 cm.

Text och bild: Perennagruppen