Förläng sommarblomningen med en höstanemon

En söt höstanemon i rosa, vitt eller rött med gul mitt ger ett oerhört fint avslut på sommarens övriga blomning.

Höstanemonen har ett buskigt men samtidigt gracilt växtsätt. En höstanemon håller fortfarande ställningen i trädgården långt in på vintern. Man vill inte klippa ner den för tidigt eller överhuvudtaget, dels för att växten inte ska frysa, men kanske främst för att det är dekorativt.

En höstanemon vill helst stå orörd utan att flyttas, och det kan ta ett par år innan den har etablerat sig ordentligt. Vattna gärna lite extra på sommaren, eftersom den kan vara känslig för torka. Föröka din höstanemon genom delning på våren.

Höstanemonen finns i olika höjder beroende på sort, från ca 40 cm upp till ca 120 cm. Vill du ha en högre sort kan du välja t ex Anemon x hybrida 'Königin Charlott' som har ljust rosa blommor och blir ungefär meterhög.

Mer inspiration till din perennrabatt

GuidePerenner - så här planterar du

Perenner är växter som kommer igen år efter år. Varianterna är många men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Nävor - lättodlad favorit för varje läge

Familjen Geranium, eller nävor, rymmer mängder av olika perenner för trädgårdens alla lägen. De är lättodlade och går att kombinera så att de avlöser varandra i blomning från senvår till höst.

Drömmer du om en trädgård med mormorsblommor?

Det ger en sådan härlig känsla av välmående att gå runt i en trädgård där blommorna blandar sig med varandra. Där insekterna flyger runt från blomma till blomma och det ljudet tillsammans med dofterna fyller oss med glädje.