Nävor - lättodlad favorit för varje läge

Familjen Geranium, eller nävor, rymmer mängder av olika perenner för trädgårdens alla lägen. De är lättodlade och går att kombinera så att de avlöser varandra i blomning från senvår till höst.

Det finns en näva för varje läge i trädgården, och har man svårt att välja perenn på en plats, så går det nästan alltid bra med en näva. Till på köpet är de lättskötta. De flesta trivs i vanlig trädgårdsjord och är lätta att dela och föröka.

De senaste åren har det skett mycket förädling bland nävorna och man har fått fram en hel serie sorter som är remonterande, alltså återblommar. Bland dessa kan nämnas 'Johnsons Blue', 'Jolly Bee', 'Rozanne' och 'Brookside' i olika nyanser av blålila. Här kan du få blomning i princip hela sommaren och ända in på hösten.

Blodnäva

Skuggans nävor

I juni-juli är det dags för skuggans nävor, brunnäva, G. phaeum, flocknäva, G. macrorrhizum samt liten flocknäva, G. cantabrigiense. Brunnävan blir ganska hög, mellan 40 och 80 cm och sprider sig villigt med frö. Dess blommor är mörkt purpurfärgade, vita eller nästintill chokladbruna (sorten 'Chocolate Chip').

Räddaren för skuggiga och torra lägen

Flocknävorna tillhör de allra tåligaste och tacksammaste trädgårdsväxterna. De kan nämligen klara det svåra läget skugga och torka, som få andra växter överlever. Tänk på att flocknäva är mycket snabbväxande och med marktäckande egenskaper, den kan vara tuff för andra växter att konkurrera med om ytan.

Flocknäva