10 favoriter i trädgården

Hitta nya favoriter eller återupptäck klassiska trädgårdsväxter. Här hittar du tio favoriter som vi på Blomsterlandet tycker extra mycket om.

Doft, blommor eller bladfärg – kriterierna är många och skilda vid valet av växter till trädgården. Förhoppningsvis hittar du här inspiration till några nya favoriter.

Funkia

Frodigt gröna eller sobert grå, funkians blad varierar i både färg och form. Funkian, eller Hosta, som är växtens vetenskapliga namn, trivs på en halvskuggig till skuggig plats och där kan du njuta av dess frodiga blad under lång tid på trädgårdssäsongen. De flesta blommar, andra bjuder på sprakande vackra blad, hitta din favorit bland alla underbara funkior.

Läs mer om funkia här.

Stäppsalvia

Stäppsalvian är en perenn växt som översållas med mängder av små blommor. Du hittar den i färger som vitt, rosa och nyanser av lila och blått. Stäppsalvian är tacksam och blomvillig, den trivs i soligt läge. De varierar i höjd, från 30 till 70 centimeter så det finns sorter som passar på flera olika platser i trädgården.

Läs mer om stäppsalvia här.

Funkia
Stäppsalvia

Bräkenväxter

Vackert gröna nyanser och spektakulära bladformer är vad som oftast kännetecknar bräken-släktet. Bräken trivs i halvskugga och håller sig vackert grön långt in på hösten. Hitta dina favoriter bland bräken, eller ormbunkar som man också säger.

Läs mer om bräkenväxter här.

Bräkenväxter

Hortensia

Hortensians färger kan variera oändligt beroende på kalkhalten i jorden. Vissa sorter blommar dessutom under en lång tid och långt in på hösten. Hortensian trivs i sol till skugga och är härdig i zon 1-3.

Läs mer om hortensia här.

Trädgårdshortensia.
Röd rudbeckia.

Rudbeckia

Som en blommande sol lyser rudbeckian upp trädgården. Att rudbeckian dessutom drar till sig fjärilar blir för många ett välkommet inslag. På ett soligt läge, gärna i direkt sol trivs denna perenn bäst.

Läs mer om rudbeckia här.

Lavendel

En riktig klassiker i trädgården som för tankarna till Provence med sin karakteristiska doft. Lavendelns vackert lila blommor och ljust silvergrå blad skapar en lugn känsla i trädgården. Lavendeln trivs i soligt läge, gärna i full sol.

Läs mer om lavendel här.

Lavendel

Blodfläder

Blodflädern har vackert röda blad och underbart söta rosa blommor. Då det dessutom går utmärkt att göra saft på både blommorna och bären blir detta en favorit bland prydnadsbuskar. Trivs i halvskugga och är härdig i zon 1-3.

Läs mer om fläder här.

Bambu

Vackert gröna blad som rasslar avkopplande i vinden, detta kännetecknar bambu. Att bambun dessutom känns både exotisk och är vintergrön är två välkomna egenskaper. Bambu finns i flera olika sorter som kan variera mycket i storlek, så tänk på vilken sort du väljer att plantera så att den lämpar sig väl för platsen. Bambu trivs i både sol och skugga och är härdig i zon 1-3.

Läs mer om bambu här.

Flikblodfläder.
Bergbambu

Prydnadskörsbär

Som ett startskott för våren blommar prydnadskörsbär med sina vackert rosa blommor som översållar grenarna. Mycket odlingsvärt, speciellt för sin underbara blomning i april/maj. Härdigt i zon 1-3.

Läs mer om prydnadskörsbär och andra vårblommande buskar och träd här.

Prydnadskörsbär

Japansk lönn

Skira blad i häpnadsväckande former kännetecknar de japanska lönnarna. Bladens färger kan sedan variera i mängder, allt från djupt röda till ljust gröna, så här får man hitta sin personliga favorit. De japanska lönnarna trivs i halvskugga till skugga och är härdiga i zon 1-3.

Läs mer om japansk lönn här.

Japansk lönn Atropurpureum