Bambu

Det vänliga prasslet av en bambu som rör sig i vinden. Lättodlad och vacker. Det är inte konstigt att Bambu har blivit så populär i svenska trädgårdar i södra och mellersta Sverige.
Bergbambu, Fargesia murielae.

Skötsel

Tänk på att välja en vindskyddad växtplats i halvskugga åt din bergbambu. Det är också viktigt med väldränerad jord – bergbambu ogillar kompakt lerjord. Förbättra jorden med torv eller barkmull innan plantering! Att låta vissna blad ligga kvar under plantan är ett bra sätt att öka mullhalten och därmed förbättra odlingsbetingelserna. Bergbambu blir i regel 2-3 meter hög och är härdig till zon 3-4 beroende på sort.

Bergbambu är också ett vackert ljusgrönt inslag i trädgården under vintern. Den är omtyckt över hela världen. Det finns gott om nya, vackra och långlivade bergbambu.

Ett annat släkte av bambu är bissetbambu, Phyllostachys bissetii. Det är en mer glesväxande typ av bambu där stammarna är mer framträdande. Den växer mycket kraftigt och kan bli upp till 5-6 meter hög. Till skillnad från bergbambu, som växer klumpformat, så sprider sig bissetbambu en bra bit från sin ursprungliga växtplats, vilket är viktigt att tänka på när man planterar den.

Sätt den gärna under våren så att den får en växtsäsong på sig att etablera sig. Bissetbambu är härdig till zon 3 och vill ha en solig och varm växtplats. Jorden bör vara näringsrik och fuktighetshållande men inte alltför kompakt.

Bambu 'Bimbo'.