Bambu - skötselråd

Den vänligt prasslande bambun som rör sig fint i vinden, är både lättodlad och vacker. Det är inte konstigt att bambu har blivit så populär i svenska trädgårdar i södra och mellersta Sverige. Här kan du få tips om allt från Bergbambu, Bissetbambu, bambubuskar och bambuträd.
Bergbambu, Fargesia murielae.

Bergbambu - Bambu skötsel

Om du har en Bergbambu hemma, kommer här lite tips om bambu skötsel. Tänk på att välja en vindskyddad växtplats i halvskugga åt din Bergbambu. Det är också viktigt med väldränerad jord – bergbambu ogillar kompakt lerjord. Förbättra jorden med torv eller barkmull innan plantering. Att låta vissna blad ligga kvar under plantan är ett bra sätt att öka mullhalten och därmed förbättra odlingsbetingelserna. Bergbambu blir i regel 2-3 meter hög och är härdig till zon 3-4 beroende på sort.

Välj storlek på din bambu

Bergbambu är också ett vackert ljusgrönt inslag i trädgården under vintern. Bambubusken är omtyckt över hela världen. Det finns gott om nya, vackra och långlivade bergbambu.

Bissetbambu

Ett annat släkte av bambu är Bissetbambu, Phyllostachys bissetii. Det är en mer glesväxande typ av bambu där stammarna är mer framträdande. Bissetbambu växer mycket kraftigt och kan bli upp till 5-6 meter hög. Till skillnad från Bergbambu, som växer klumpformat, så sprider sig Bissetbambu en bra bit från sin ursprungliga växtplats, vilket är viktigt att tänka på när man planterar den.

Bergbambu

Under säsongen finns oftast flera olika sorter av Bergbambu i vårt sortiment. Tänk på vilken storlek som skulle passa hos dig, det finns starkväxande bambusorter som 'Dino' och 'Jumbo' som kan bli över 3 m. Men också de som håller sig aningen lägre som 'Tiny' eller 'Simba' men som ändå blir ca 2-2,5 m hög. Den minsta varianten 'Bimbo' blir ca 1-1,5 m hög. Så Bergbambu kan kräva lite plats i trädgården och kan bjuda på en ståtlig höjd på rätt plats.

Plantera bambu

Plantera din bambu under våren så att den får en växtsäsong på sig att etablera sig. Bissetbambu är härdig till zon 3 och vill ha en solig och varm växtplats. Jorden bör vara näringsrik och fuktighetshållande men inte alltför kompakt.

Bambu i kruka

Det går bra att ha din bambu i kruka på balkongen eller uteplatsen. När du köper hem ditt bambuträd behöver du plantera om den i en större kruka. Använd väldränerad planteringsjord och lägg gärna lecakulor i botten. Se till att vattna regelbundet och håll lite extra koll om det är mycket solsken som lätt torkar ut jorden. Bambun är relativt tålig, men se upp för allt för stark sol eller för mycket vind.

Att övervintra bambu i kruka kräver att du antingen sätter bambuträdet på en ljus och frostfri plats eller gräver ner plantan i jorden under vinterhalvåret.

Bambu 'Bimbo'.