Perenner som blommar hela sommaren

Perennrabatten skapas med växter som blommar vid olika tidpunkter, eller ännu bättre: med perenner som blommar hela sommaren.

Den som väljer mellan sommarblommor och perenner talar ofta om sommarblommornas fördel att de blommar längre. Perennernas stora plus är istället att de övervintrar och återkommer nästa säsong.

Men det finns växter som förenar dessa båda åtråvärda egenskaper: nämligen perennerna som blommar under flera månader. De kan användas tillsammans i en rabatt, eller kanske ännu hellre i olika rabatter för att du ska vara säker på att det alltid finns något som blommar i trädgårdens olika delar.

Borstnejlika

Här är några riktiga långblommande perenner

 

Trädgårdsnäva, Geranium ’Rozanne’

En djupblå trädgårdsnäva med vitaktig mitt och tydliga svarta ståndare. Klipp bort de överblommade blommorna så sätter den nya knoppar kontinuerligt. Trivs bäst i mullrik jord på solig eller halvskuggig plats.

Borstnejlika, Dianthus barbatus

En gammaldags trädgårdsväxt med blommor i stora flockar. Mycket bra till snitt. Borstnejlika räknas som kortlivad, men frösår sig gärna och blir då en permanent växt i trädgården. Föredrar soligt läge och är mycket fin som snittblomma.

Stäppsalvia

Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’

En av de mest omtalade nyheterna, en variant på den populära stäppsalvian med mörka blomstjälkar och mörkt violetta blommor. Klipp bort det överblommade och den blommar från juni till september. Trivs i en vanlig rabatt eller torrare miljö, helst i full sol.

Stockros, Alcea rosea ’Rosa’

En blomma som odlats i Sverige sedan 1600-talet och är vanlig intill husväggar och murar i städernas gamla gatumiljöer. Efter blomningen, som varar en bit in på hösten, klipps blomställningen ner vilket ökar möjligheten till övervintring. Stockros frösår sig lätt och blir därför en långlivad gäst i trädgården.

Stort fänrikshjärta, Dicentra formosa ’Luxuriant’

Den mindre släktingen till löjtnantshjärtat slår i regel ut sina första blommor redan i maj för att sedan fortsätta blomma in i september. Bladverket är finflikigt och mycket dekorativt vilket gör fänrikshjärta till en fin marktäckare. ’Luxuriant’ är en sort med vackra rödrosa blommor. Fänrikshjärta är vacker i buketter. Trivs bäst i sol till halvskugga med fuktighetshållande jord.

Stort fänrikshjärta