Stäppsalvia - en riktig sommarväxt

Stäppsalvia är perenn och översållas med mängder av små blommor som sitter samlade i axlika blomställningar. De gröna, lätt duniga bladen är vackert lansettformade.

Det finns en mängd olika sorter av stäppsalvia att välja bland och blomfärgen kan vara vit, rosa eller nyanser av blått och lila.

Höjden hos de olika sorterna varierar från 30 till 70 cm så alla kan hitta sin favorit. De lägre sorterna passar alldeles utmärkt i balkonglådor eller som kantväxt i rabatter. Stäppsalvia modell högre kan även de planteras i rabatten men då en bit längre in så att de inte döljer lägre växter. Även i större krukor blir stäppsalvia fin.

Växtplats för stäppsalvia

Stäppsalvia trivs i soligt läge och vill gärna stå i väldränerad, kalkrik jord. Stäppsalvia står gärna mer åt det torra hållet än för blött.

Förläng blomningen

Stäppsalvians blomning är som mest intensiv under juli och klipps blomaxen av strax innan de är helt utblommade kommer plantan tillbaks med ett nytt blomflor, dock inte riktigt lika intensivt.

Tips!

Stäppsalvia är fin som snittblomma.

ReportageHjälp trädgårdens hjältar – plantera för pollinatörer

Utan dessa pollinatörer blir det varken jordgubbar, äpplen eller tomater. Varför inte plantera en pollineringsrabatt? Trädgårdsmästare Robert Stenbom tipsar om växter det surras kring.

GuidePerenner - så här planterar du

Perenner är växter som kommer igen år efter år. Varianterna är många men planteringsråden är samma för de allra flesta.

Årets perenn genom tiderna

Årets perenn syftar till att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Perennerna som väljs ut ska vara friska, härdiga och vackra.