Rhododendron - pärlan som skiner i skuggan

Rhododendron förgyller den skuggigare delen av din trädgård året om, men på vårkanten skiner den som mest med sin överdådiga blomning. Egenskaper som vintergrön, lättskött och stor variation av blomfärger gör den väl värd att odla.

Rhododendron är vacker hela året

I maj och juni när den blommar, översållas hela rhododendron busken av blommor i praktfulla färger som rött, lila, rosa och även i vitt och gult om man föredrar det. Många av arterna är frodiga och bildar efter några år ett stort buskage. Det gör att man får något av en medelhavskänsla när rhododendron blommar – frodigt och färgstarkt, precis som man gillar det.

En stor fördel med rhododendron jämfört med många andra prydnadsbuskar är att den är vacker hela året. Bladen är i regel tjusigt blanka och stora och därför snygga både före och efter blomningen. Även under vinter är rhododendron fin, eftersom den är vintergrön och dekorativ också under den mörkaste tiden på året.

Nova Zembla.

Olika växtsätt - kombinera rhododendron i rabatt

Det finns mängder av olika sorters rhododendron, några blir 3-4 meter höga buskar med åren, t ex Rhododendron ’Catawbiense Grandiflorum’ (lila parkrododendron). Andra håller sig på en nästan krypande nivå, 20-30 cm höga bara. Läs därför gärna på om den sort du fastnat för så att du planterar den på rätt ställe.

Rhododendron blir vackrast om buskarna har lite rörelseutrymme, men plantera gärna flera olika rhododendron i en större rabatt för att få variationsrikedom. Mellan rhododendronbuskarna trivs marktäckande perenner såsom kaukasisk förgätmigej, hasselört, sockblomma, fänkrikshjärta och myskmadra. Funkia, ormbunkar och löjtnantshjärta trivs i samma miljö. I ett lite soligare läge kan man komplettera rhododendron busken med en klätterväxt som sensommarblommande klematis som ger busken en andra blomning, och sedan klipps ner så att rhododendronen står fri och snygg under vintern.

Cunninghams White

Rhododendron i skugga och sol

Många tror att rhododendron måste stå i skugga, men det ideala läget är vandrande skugga eller sol under halva dagen. De klarar ett norrläge men i djup skugga blommar de sämre. Det är nästan bättre med lite för mycket än för lite sol, om man är ute efter riklig blomning.

Däremot är det viktigt att rabatten rhododendron står i innehåller fuktighetshållande jord, särskilt om läget är soligt är det avgörande för hur den ska trivas. Jorden bör också vara sur, det vill säga ha ett lågt pH-värde. Det kan man få genom att förbättra jorden med okalkad torvmull. Har men kalkrik lerjord i trädgården är det allra bästa att bygga upp en rabatt till rhododendron ovanpå jorden. Fyll platsen med 50 procent torvmull och 50 procent barkmull, eller färdigblandad rhododendronjord innan plantering. Kanta rabatten med stora stenar eller torvblock.

Roseum Elegans

Tålig bas i trädgården

Bor du i kallare delar av landet finns det härdiga rhododendron att välja mellan, till exempel en del finska sorter som klarar kärva vintrar. Azaleor som är en lövfällande form av rhododendron är ofta också härdiga. Tänk på att skydda buskarna från stora mängder snö, t ex snöras från tak. Azaleor vill stå något soligare än rhododendron, men trivs annars under samma odlingsförhållanden. Kombinera gärna rhododendron och azaleor i samma plantering – det blir jätteläckert.

Är man omsorgsfull vid planteringen av rhododendron är det en av de mest lättskötta prydnadsbuskar som finns. De behöver sällan beskärning, drabbas av få sjukdomar och växer relativt långsamt vilket gör att de kan stå kvar på samma plats i många år. Vid långvarig torka höst eller vår kan du vattna lite extra och i soligt läge bör rhododendron skuggas för tidig vårsol för att inte bladen ska brännas.

Finns det något vackrare än ett stort buskage fullt av färgsprakande rhododendron? Varför inte kombinera Rhododendron ’Cunninghams White’ (vit parkrododendron) tillsammans med vackert röda Rhododendron ’Nova Zembla’ (röd parkrododendron) och rosablommande Rhododendron ’Roseum Elegans’ (rosa parkrododendron). Ett sprakande fyrverkeri av färger.