Rododendron - plantera så här

Du som vill ha en buske med fantastisk blomning även i lite skuggigare läge och som dessutom är vacker året om ska snegla på rododendron. Följ våra steg för steg för en lyckad plantering.

Steg 1

Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad, medan du gräver planteringsgropen.

Gropen bör vara minst 60 cm djup och cirka 80 cm bred eller 2-3 gånger större än plantans kruka.

Steg 2

Rododendron har ett grunt rotsystem. Plantan skall sättas ner i gropen så att den kommer i nivå med marken, alltså lika djupt som den stod i krukan.

Steg 3

Fyll cirka halva gropen med jord, använd en jord med lågt pH-värde, gärna blåbärsjord eller naturell torv.

Vattna rejält.

Steg 4

Fyll upp hela gropen med jord, tryck till försiktigt runt om plantan och vattna igen.

Jord

Rododendron är en surjordsväxt och när du planterar skall jorden skall vara lucker och porös. Byt ut det mesta av den gamla jorden mot blåbärsjord, som är specialkomponerad och bästa tänkbara, eller blanda i naturell torv. Torr torv bör fuktas väl innan den blandas i planteringsgropen.

Skötsel

Det är bra att täcka jorden under buskarna med löv eller täckbark på hösten, då hjälper du jorden att hålla fuktigheten och tjälen når inte så djupt.

Vattning

Vattna rejält under torra perioder.

Gödsel

Gödsla inte vid plantering, utan vänta cirka 3 veckor. Gödsla på våren eller direkt efter blomning, då nya knoppar ska bildas. Använd blåbärsgödsel, som inte höjer pH-värdet.

Läs mer

Rhododendron - pärlan som skiner i skuggan

Du som vill ha en fantastisk blomning även i lite skuggigare läge ska snegla på rhododendron, rhododendron i skugga är nämligen perfekt! Rhododendron har kommit lite i skymundan av andra buskar, men är mer än väl värd att odla.

Blommande häck

En blommande häck får ett extra prydnadsvärde och kräver minimalt med underhåll.

Spirea - favoriten bland friväxande häckar

När spirean blommar - ja då är det så att man vill trycka på stoppknappen och stanna tiden för en liten stund. Den rikliga blomningen ser ut som vacker vit spets över hela busken.