Spirea - favoriten bland friväxande häckar

När spirean blommar - ja då är det så att man vill trycka på stoppknappen och stanna tiden för en liten stund. Den rikliga blomningen ser ut som vacker vit spets över hela busken.

Flera sorter att välja bland

De vanligaste sorterna och de som vi till vardags kallar spirea, är brudspirea, Spirea x arguta, girlandspirea, Spirea nipponica och norsk spirea, spirea x cinerera ’Grefsheim’.

Spirea som häckväxt

Dessa typer av spirea används främst som friväxande häck. Både brudspirea, girlandspirea och norsk spirea blir mellan 1,5 och 2 meter höga och passar perfekt som inramning till en villaträdgård. Eftersom den inte behöver beskäras regelbundet är den också väldigt lättskött. Med åren blir den dock ganska bred, så den behöver ett visst utrymme, något som är bra att tänka på vid plantering. Brudspirea är härdig till zon 5, girlandspirea till zon 4, vissa sorter zon 5 i skyddat läge (’Halward’s Silver’).

Som friväxanade buske

Självklart kan man också odla spireorna som enstaka prydnadsbuskar, som en solitär eller som en del i ett blandat buskage med prydnadsbuskar. De är mycket tåliga vad gäller jordförhållanden, men föredrar ett soligt läge. Några sorter av girlandspira blir betydligt lägre och används då främst som marktäckare.

Favoriter hos bin och humlor

De flesta sorter av spirea är omtyckta av våra pollinatörer. Att plantera växter som blir olika höga är viktigt och där passar prydnadsbuskarna in på en höjd mellan perenner och träd. Kombinera gärna spirea-sorter som har olika blomningstid på säsongen. Exempelvis så blommar norskspirean redan i maj, medan flera praktspirea blommar senare i juli och augusti.