Fint på trappan

Tänk dig en strålande höstdag då trädens löv börjar skifta i gult och solens strålar silas genom lövverken. Himlen är klarblå och luften kylig och frisk. Nu när hösten är kommen saktas tempot på växtligheten ner.

Buskar, träd och fleråriga växter förbereder sig för vintervila. En välbehövlig sådan även för trädgårdsägare och odlare. Visst finns det mycket att göra men det är väldigt få måsten om hösten. Något som är väl värt att lägga omsorg på är krukorna vid entrén, på altanen eller balkongen. Med några enkla knep ordnar du
en färgsprakande blomsterprakt i dina krukor, helt anpassat efter höstens förutsättningar.

Höstfägring

Växter som är anpassade till höstens kyligare klimat och som tål en och annan frostnatt benämns ofta som höstfägring. Det är växter vars blommor, bär och blad inte viker sig för regnruskiga och blåsiga dagar och som alltså är betydligt tåligare än sommarens skira blommor.

Skönhetsvärdena i höstens växter sitter dessutom oftast i ett färggrant bladverk som kan skifta i purpur, orange eller limegrönt som t.ex. revsuga, alunrot och penningblad. Även blommorna är i starka mustiga toner som till exempel krysantemum och ljung.

Placera

Ett givet ställe att placera krukorna med höstfägring är där du dagligen passerar, på förstukvisten eller vid husets entré. Har du en balkong är det också vackert att ställa en kruka på ett bord som blir till ett fint blickfång inifrån.

Tomte Stenis och korgkruka med ljung, alunrot, svansfjädergräs, bollkryssantemum och penningblad. Kinesisk en i bakgrunden.
På hösten är det väl värt att lägga omsorg på krukorna vid entrén, på altanen eller balkongen. Platser du har glädje av eller där du ofta passerar.

Gruppera

Att plantera i flera krukor är snyggt eftersom dessa kan grupperas tillsammans. Ett tips för hur du kan placera ut dem är att använda altanens eller förstukvistens trappsteg. Ställ den minsta krukan längst ner och den största högst upp. På så vis mjukar du upp trappans intryck och skapar en spännande höjdskillnad på växterna.

Föredrar du att plantera i likadana krukor kan du med fördel använda två olika storlekar. Då blir intrycket enhetligt men ändå inbjudande. Har du inte några likadana krukor är ett knep att använda krukor i samma färgton men i olika material. Då kan du skapa en spännande stilkrock genom att kombinera krukor i rotting och plåt.

Och det där lilla extra!

Vill du skapa en extra ombonad känsla kan du göra det med hjälp av dekorativa prydnadsföremål. I trädgårdsbutiker finns numera både lyktor och figurer som är anpassade för utomhusmiljö. Tillsammans med växter och planteringar kan du skapa ett extra vardagsrum på din altan, även under hösten.

Korg med aluntor, ljung, penningblad och bollkrysantemum.

Genvägar för en lyckad höstplantering

Sätt växterna tätt! Den storlek som växten har när du köper den kommer den också vara en månad senare. Plantera därför gärna större exemplar av växter som väver in sig i varandra och fyller ut krukan omedelbart.

Plantera och ta hand om

På hösten ökar nederbörden vilket gör att det är än viktigare att ha dräneringshål i botten på krukan och grunda denna med lecakulor. Använd gärna en näringsrik och sandblandad jord. Sanden gör jorden väldränerad men kan även alstra en viss värme.

Har du växter du vill övervintra i kruka? Kraftiga temperaturväxlingar är besvärligt för växternas rotsystem. För att undvika detta kan du isolera insidan eller utsidan av krukan med bubbelplast, frigolit eller gamla filtar. Placerar du dessutom krukan invid husväggen har du ytterligare ökat växternas chanser att överleva vintern.

Till sist, innan du planterar din höstfägring i krukorna kan du passa på att plantera några vårblommande lökar under växterna. När våren närmar sig kommer lökväxterna bjuda på färggrann blomning!

Lykta Lars och zinkkrukor med alunrot, ljung, kinesisk en och bollkryssantemum.