Prydnadskål - fin i höstkrukan

Prydnadskål är ett riktigt smycke för din höstkruka med sina blad som överlappar varandra och gör att den liknar en stor blomma.

De vackert färgade bladen har många former, släta, krusiga, mer eller mindre djupt flikiga, stora och små. Prydnadskål kan stå fin över hela vintern och pryda en vintrig trädgård.

När naturen förbereder sig för vintervilan är det i krukor och kärl vi kan skapa förnyelse. Prydnadskål är perfekt så här års. Det är så fiffigt ordnat att bladens färg bara blir vackrare av kyla.

Prydnadskål, Brassica oleracea, har på senare år seglat upp som en av höstens riktiga höjdare. Både färg och form är tilltalande. Bladens rosa, gröna och vita kulörer blir starkare ju kallare det är. En kylig och fuktig oktobermorgon ligger vattendroppar och blänker på de krispiga bladen. Formen är mjuk och rund vilket gör prydnadskålen till en vacker utfyllnad bland ljung, minigranar och silverek.

Planteras de för sig är det många som gäller. Blanda färger eller välj samma nyans, plantera tätt, tätt i större krukor, kärl eller lådor och du har ett riktigt snyggt och hållbart arrangemang. Prydnadskål ställer ytterst få krav på tillvaron. Kan stå i alla väderstreck och kräver ingen extra näring.

Text: Blomsterfrämjandet

 

Fler lästips för din höstplantering hittar du bland artiklarna här nedan. Läs mer om prydnadskål och andra höstväxter och få tips på hur du sköter den samt olika sorter och färgsättningar.

Höstkrukan på nytt vis – fem tips!

När hösten nu är här finns det väl inget bättre än att ha en dekorativ höstkruka utanför ytterdörren? Här får du tips på hur du kan skapa nya dekorationer eller på annat vis förnya din höstkruka.

Fixa fina höstkrukor

Äntligen har höstfärgerna vaknat till liv och naturen skiftar i vackra nyanser.

Plantera för en vacker höst

Här bjuder vi på tips och idéer för balkonglådor, entrékrukor, uterummet och andra av små ytor i trädgården. För minns i november den sköna september!